REAL TIME |

Weather Icon
Αζερμπαϊτζάν , Ιράν , Τουρκία 13 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ιράν “καρφώνει” την Τουρκία! “Παράνομη η στρατιωτική παρουσία της στην Κασπία”

Το Ιράν “καρφώνει” την Τουρκία! “Παράνομη η στρατιωτική παρουσία της στην Κασπία”

Τουρκία – Ιράν: Την αντίδραση του Ιράν προκάλεσε η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας σε ναυτική άσκηση με το Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία θάλασσα.

Ως παράνομη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ, Σαΐντ Χατιμπζντέχ, την παρουσία του τουρκικού στρατού κατά μήκος της ακτής της Κασπίας θάλασσας λόγω των ναυτικών ασκήσεων των ειδικών δυνάμεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

“Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, κανένα ξένο κράτος, εκτός από τα πέντε παράκτια κράτη, δεν πρέπει να έχει στρατό εδώ”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το αζερικό “Minval“.

“Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κασπία Θάλασσα είναι παράνομη. Ερευνούμε [το θέμα] μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.”,

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η σύμβαση παρέχει δικαιοδοσία σε 24 χιλιόμετρα χωρικών υδάτων σε κάθε γειτονική χώρα, συν επιπλέον 16 χιλιόμετρα αποκλειστικών αλιευτικών δικαιωμάτων στην επιφάνεια, ενώ τα υπόλοιπα είναι διεθνή ύδατα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube