REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Πολιτική 13 Σεπτεμβρίου 2021

Το επιτελικό κράτος

Το επιτελικό κράτος

Τί είναι το «Επιτελικό Κράτος» και πως εφαρμόζεται στην Ελλάδα;

Γράφει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Τί είναι το «Επιτελικό Κράτος» και πως εφαρμόζεται στη χώρα μας; Είναι μια απομίμηση του Αμερικανικού Συστήματος Διοίκησης, όπου μια ομάδα συνεργατών του Προέδρου διοικεί ουσιαστικά και οι Υπουργοί έχουν ένα δευτερεύοντα λόγο. Απλά και εκεί επικρατεί ασάφεια ως προς την αρμοδιότητα, την ιεραρχία και την συνεργασία με τους Υπουργούς.

Τί συμβαίνει σε μας; O Πρωθυπουργός έχει σχηματίσει μια ομάδα άμεσων συνεργατών του. Οι Υπουργοί Επικρατείας, οι Υφυπουργοί, ορισμένοι Υπουργοί και διάφοροι σύμβουλοι, αποτελούν την Πρωθυπουργική Ομάδα Διοίκησης.

Είναι όμως ασαφείς, ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες οι αρμοδιότητες, οι εκατέρωθεν σχέσεις και η μορφή εποπτείας επί των Υπουργών. Ορισμένοι Υπουργοί νοιώθουν ότι παραγκωνίζονται.

Μερικές φορές οι κακές προσωπικές σχέσεις ή η δυσαρμονία χαρακτήρων μεταξύ Υπουργών και Υφυπουργών, δυσχεραίνουν ακόμη και την ομαλή συνεργασία.

Αποτέλεσμα: σύγχυση, δυσαρέσκεια και τελικά ατελής, μη αποδοτική λειτουργία της Διοίκησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εμβολιασμός. Πέραν δεκάδων επιστημόνων και μη, δεν έμεινε Υπουργός που να μην «βγήκε στο γυαλί». Ο Γεραπετρίτης, ο Σκέρτσος, ο Πέτσας, ο Χρυσοχοΐδης, ο Χαρδαλιάς, ο… Γεωργιάδης!  Κάποτε βλέπαμε και τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να εμφανίζεται αντιμετωπίζοντας ψύχραιμα την κατάσταση.

Το Επιτελικό Κράτος δεν είναι κακή ιδέα. Το Κράτος είναι τελικά μια επιχείρηση και ο Αρχηγός πρέπει να έχει ένα άξιο Επιτελείο. Με τον επιτελάρχη του, τον αναπληρωτή του και επιτελείς τομέων Διοίκησης. Σαφή καθήκοντα και υποχρεώσεις και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε σχέση με τους Υπουργούς, κάτι σαν Αρχιστράτηγος, Επιτελείο – Σώματα Στρατού – Μεραρχίες και όλα με καθαρές διαδικασίες.

Όχι μυστικοσύμβουλοι, όχι φυτευτοί «δικοί μας» στα υπουργεία και τα γνωστά ελληνικά κόλπα.

Επιτέλους ο Πρωθυπουργός πρέπει να καταλήξει. Πολλά υπέφερε η Πατρίδα από ανίκανη αλλά και ανοργάνωτη Διοίκηση. Τόσα κράτη έχουν δημιουργήσει μια ικανοποιητική Διοίκηση. Καιρός είναι και για μας.

________________

Υ.Γ.: Μόλις τελείωσα το κείμενο την 31.08.21, ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Τα ίδια. Συνολικά 57 Υπουργοί και Υφυπουργοί. «Επικρατείας»; 2 Υπουργοί και 2 Υφυπουργοί. Δυστοκία! Πολιτικοί σχεδιασμοί, κομματικές σκοπιμότητες ως συνήθως. Σχετικά με το «Επιτελικό Κράτος» δεν διαφαίνεται τι το σχετικό. Εγκαταλείφθηκε; Απέχουμε φαίνεται ακόμη από μια Κυβέρνηση αξίων. Ίσως να είναι δύσκολη η επιλογή. Δεν υπάρχουν ικανοί; Είναι τόσο σπάνιο χάρισμα η επιλογή των αξίων;  Ίσως.

Αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα μεταξύ τόσων άλλων το είχε ο «Άξιος της Πατρίδας» Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν υπάρχει όμως και πόσο μας λείπει!

Επιχειρηματίας Εμφιετζόγλου κατά υπουργού Καραμανλή για «Καλογρίτσες της  Δεξιάς» - The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube