Weather Icon
Πολιτική 1 Σεπτεμβρίου 2021

Το διπλό λάθος Αποστολάκη, το έμφραγμα στο Μαξίμου και το πανηγύρι στην Κουμουνδούρου

Το διπλό λάθος Αποστολάκη, το έμφραγμα στο Μαξίμου και το πανηγύρι στην Κουμουνδούρου

Μιας λανθασμένης απόφασης μύρια κακά έπονται

Αυτό που συνέβη με την αναγγελία της υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, εκ μετεγγραφής, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον στα μεταπολιτευτικά χρονικά της Ελλάδας.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας στην τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ορκιστεί υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Πάνω σε αυτή την… ηχηρή μετεγγραφή κτίστηκε και μεγάλο μέρος του αφηγήματος που ανασχηματισμού από το Μέγαρο Μαξίμου.

Υποστηρίχθηκε, λοιπόν, ότι η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου έχει χαρακτηριστικά διακομματικά και τελικά υπερκομματικά και ότι ο συγκεκριμένος επελέγη όχι ως πολιτικό πρόσωπο αλλά ως άνθρωπος της δράσης και των αποτελεσμάτων.

Και αφού, κατά την πρωθυπουργική λογική, ξεκλείδωσε το λουκέτο των ευθυνών από τις πυρκαγιές έγιναν και όλες οι άλλες κινήσεις. Κυρίως σε ότι αφορά στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η αποπομπή, δηλαδή, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η μετακίνηση του Νίκου Χαρδαλιά.

Όπως αποδεικνύεται λοιπόν, λίγες μόνον ώρες αργότερα ο Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε λάθος, σύμφωνα πάντα με τη δική του λογική.

Δεν άντεξε τον χαρακτηρισμό «αποστάτης» που του προσάπτει η Κουμουνδούρου, δεν το αντέχει η… στρατιωτική του ηθική.

Γνώριζε βέβαια εδώ και μια εβδομάδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναινεί. Του το είπε ο ίδιος δυο φορές σε ισάριθμες επικοινωνίες τους. Ίσως όμως θεωρούσε ότι δεν θα υπάρχει δημόσια αντίδραση και μάλιστα τόσο έντονη.

Προφανώς δεν εκτίμησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να τον εμφανίσει ως διακομματική επιλογή καθώς από το Μαξίμου διαρρεόταν η πληροφορία ότι λίγο πριν την ανακοίνωσε υπήρξε επικοινωνία με τους επιτελείς του κ. Τσίπρα και της κυρίας Φώφης Γεννηματά ακριβώς για να υποστηριχθεί αυτή η άποψη.

Και έτσι ήρθε η απάντηση που ήταν εξαιρετικά σκληρή και απαξιωτική, με τον χαρακτηρισμό «αποστάτης.»

Το δεύτερο λάθος Αποστολάκη

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης λοιπόν αισθάνθηκε ότι έκανε λάθος. Και δυστυχώς γι αυτόν προσπάθησε να το διορθώσει με ένα δεύτερο λάθος. Αντί να περιμένει μια πρώτη ευκαιρία για να παραιτηθεί αποδεικνύοντας ότι ήθελε να είναι διακομματικός αλλά δεν του το επέτρεψαν -είναι σίγουρο ότι θα είχε τέτοιες ευκαιρίες αρκετές- προτίμησε να τα τινάξει όλα στον αέρα δημιουργώντας την αίσθηση του ανακόλουθου και του επιπόλαιου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιώντας μια έκφραση κλισέ, η δήλωση μη αποδοχής και μάλιστα σε τηλεοπτικό σταθμό, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστεί μια δεινή πολιτική ήττα καθώς όχι μόνον θα πρέπει να εξηγήσει την επιλογή του, αλλά θα πρέπει να βρει πρόσωπο αντίστοιχων χαρακτηριστικών για να αναλάβει τη δουλειά.

Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, το γνωρίζουν όλοι και εντός και εκτός Μαξίμου.

Και δεν είναι μόνον η κοινή γνώμη που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Την παρακολουθούν πολλοί και μέσα στο δικό του κόμμα, καθώς είναι η πρώτη τόσο μεγάλη αστοχία στα δυο χρόνια διακυβέρνησης της χώρα. Και έρχεται μάλιστα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που αφήνουν σημάδια στην κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο.

Η επίσης σκληρή κυβερνητική απάντηση

Αυτό αποδεικνύει και η ανακοίνωση του εκδόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ουσιαστικά η επίθεση στον κ. Αποστολάκη είναι μονόδρομος. Αλλά η ουσία του προβλήματος για την κυβέρνηση είναι ότι καταργείται πριν καν συγκροτηθεί το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.»

Το τζακ ποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Και με όλα αυτά φτάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Κουμουνδούρου που τηρουμένων των αναλογιών κέρδισε το τζακ ποτ και πανηγυρίζει γι αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι πέτυχαν ένα σημαντικό πλήγμα στην δημόσια εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Επίσης, οι εξελίξεις τονώνουν το ειδικό βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι που της τονώνει την αυτοπεποίθηση στη συνέχεια του δύσκολου μαραθώνιου που ακολουθεί ως τις εκλογές.

Το διπλό λάθος Αποστολάκη, το έμφραγμα στο Μαξίμου και το πανηγύρι στην Κουμουνδούρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube