Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 21 Σεπτεμβρίου 2021

Τι θα κρίνει μία ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Τι θα κρίνει μία ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Νέα Υόρκη, όπου θα δώσει το “παρών” στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στον…ορίζοντα δε φαίνεται, προς ώρας τουλάχιστον, κανένα σημάδι για μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα εξακολουθεί να επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δε συμπίπτει χρονικά με αυτό του προέδρου της γείτονος, καμία συνάντηση δεν έχει ζητηθεί από την ηγεσία της Άγκυρας, μέσω της διπλωματικής οδού και για να πραγματοποιηθεί, τελικά, ένα τετ α τετ των δύο ηγετών επί αμερικανικού εδάφους, θα πρέπει το…χαλί να στρωθεί μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Και αυτό προϋποθέτει την παράταση της παραμονής του κ. Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον κατά ένα εικοσιτετράωρο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τετάρτης (η αναχώρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για το ίδιο χρονικό διάστημα) με την ατζέντα να έχει ως πρώτο σταθμό το δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ευρωπαίους ηγέτες. Επομένως, μία ενδεχόμενη συνάντηση των δύο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε αργά το βράδυ της Τετάρτης, είτε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

“Μέχρι στιγμής, τα προγράμματα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν δείχνουν ότι δε συμπίπτει η παρουσία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν έχει αλλάξει προς ώρας αυτό. Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις Η.Π.Α., δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα εξεταστεί και θα απαντηθεί θετικά. Αλλά μέχρις ώρας δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά την παρουσία των δύο ηγετών στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Άλλωστε, σταθερή γραμμή της ελληνικής πρωτεύουσας είναι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αυτό γίνεται σαφές σε κάθε δημόσια τοποθέτηση περί του ζητήματος του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Αθήνα, την ίδια στιγμή, θέτει στο…μικροσκόπιό της το νέο κύμα των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται…θεατής των κινήσεων της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της συνεχούς αναβάθμισης των συμμαχιών και της διπλωματικής επιρροής της Ελλάδας, γεγονός που προκαλεί αμηχανία στην ηγεσία της Τουρκίας. Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου εξέπεμψε νέα ηχηρά μηνύματα όσον αφορά στην περιοχή μας, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης νέων προσφυγικών ροών, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Ελλάδα “με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα” αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά. “Πάντα οι απόψεις μας εδράζονται σε αυτά που ισχύουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και πάντα η πολιτική μας είναι μία πολιτική με γρήγορα αντανακλαστικά, που επιτρέπει στη χώρα με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα”, σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube