Weather Icon
Ιστορία , Ποντιακό Ζήτημα , Τουρκία 6 Σεπτεμβρίου 2021

Τάσος Νούσιας: «Έλληνας θυσίας ο Νίκος Καπετανίδης!»

Τάσος Νούσιας: «Έλληνας θυσίας ο Νίκος Καπετανίδης!»

Ο Τάσος Νούσιας έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του μέσα από ανεπανάληπτες ερμηνείες, στο θέατρο, τη μικρή οθόνη και τον κινηματογράφο. Μάγισσες της Σμύρνης, Τα παιδιά της Νιόβης, Το νησί, η Ρόζα της Σμύρνης είναι μερικές από τις… καλλιτεχνικές τράπεζες, στις οποίες έκανε κατάθεση ψυχής.

Στη Δέηση Πόντου όμως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά! Γιατί εδώ με τη δική του ψυχή προσπαθεί να δικαιώσει 353.000 αδικοχαμένες ψυχές.

Και το κάνει με πάθος και υπερηφάνεια, παρότι δεν έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου 2021 και την Κυριακή Τσολάκη χαρακτηρίζει αυτή τη μυσταγωγία ως «σύζευξη του Ελληνισμού με όλους τους Πόντιους».

Διαβάστε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε:

Αφορμή της συνέντευξης μας με τον Τάσο Νούσια είναι η ” Δέηση Πόντου” μια παράσταση- δοξαστική τοιχογραφία της πολύπαθης περιοχής σε κείμενα ιδέα οργάνωση του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη.

Στην υπερπαραγωγή που συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός καταξιωμένων καλλιτεχνών ο γνωστός ηθοποιός κρατά τον ρόλο του αφηγητή.

Ένας Ηπειρώτης που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι πιο Πόντιος και από τους πιο καθαρόαιμους της καταγωγής αυτής.

” Όχι μωρέ αλοίμονο” απαντάει όταν του το μεταφέρουμε.
” Με έχει εκπαιδεύσει ο Γεωργιάδης

Είχα και έχω Πόντιους φίλους οπότε έχω μάθει πολλά από εκείνους.

Πάντως από την παράσταση γνώρισα φοβερές λεπτομέρειες. Εξάλλου είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καπετανίδη έναν σπουδαίο, συγκλονιστικό και συγκινητικό Πόντιο, έναν Έλληνα θυσίας.

Μάλλον είναι και ένα τάμα ζωής από την μεριά του Γιώργου ο οποίος στα κείμενα του κεντάει.

Η παράσταση φέρνει σε επαφή αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες με τον πολύ κόσμο που δεν τους ξέρει οπότε γίνεσαι και εσύ η αφορμή να τους γνωρίσει και ο υπόλοιπος Ελληνισμός γιατί προσέφεραν πολλά.

Στην σύζευξη αυτή του Ελληνισμού σμίγουμε ταυτόχρονα και με όλους τους Πόντιους που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα και δεν ξεχνούν ποτέ την σπουδαία ιστορία της καταγωγής τους».

ΔΕΗΣΗ ΠΟΝΤΟΥ

H μεγαλύτερη μουσικοθεατρική παράσταση για τον Ποντιακό Ελληνισμό έρχεται στην Μονή Λαζαριστών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ώρα 20.30.
Με κορωνίδα την λαϊκή Τραγωδία για τον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη στην μνήμη του οποίου και μια μέρα πριν την συμπλήρωση των 100 ετών της εκτέλεσης του από τους Τούρκους του Κεμάλ αφιερώνεται όλη η Δέηση Πόντου.

Η προπώληση έχει αρχίσει εδώ:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube