Weather Icon
Τουρκία 21 Σεπτεμβρίου 2021

Tα τουρκικά δικαστήρια ερεύνησαν 1.5 εκατομμύρια τρομοκρατικές υποθέσεις μεταξύ 2016-2020

Tα τουρκικά δικαστήρια ερεύνησαν 1.5 εκατομμύρια τρομοκρατικές υποθέσεις μεταξύ 2016-2020

Χωριανόπουλος Άγγελος

Οι εισαγγελείς στην Τουρκία ξεκίνησαν έρευνες τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ του 2016, όταν η χώρα ήταν μάρτυρας μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, σύμφωνα με τα νέα δικαστικά στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι εισαγγελείς εξέδωσαν συνολικά 208.833 ετυμηγορίες για το άρθρο 314 του τουρκικού ποινικού κώδικα (TPC), το οποίο ποινικοποιεί την ίδρυση και/ή τη διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέφερε η εφημερίδα BirGün, επικαλούμενη τα στοιχεία του υπουργείου.

Η Τουρκία έχει καταγράψει σημαντική αύξηση των κατηγοριών για τρομοκρατία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει στραφεί σε ποινικές νομικές διατάξεις που παρέχουν ευρεία διακριτική ευχέρεια σε μια προσπάθεια να στοχεύσουν επικριτές της Άγκυρας. Ο Ποινικός Κώδικας της Τουρκίας δεν περιέχει ορισμό ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης ή αδίκημα ένταξης, καθιστώντας τα άρθρα επιρρεπή σε αυθαίρετη εφαρμογή και κατάχρηση, ιδιαίτερα μεταξύ δικηγόρων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δικαστική εξουσία ως όπλο για να νομιμοποιήσει τις δικές της ενέργειες», ανέφερε ο BirGü. «Η δικαστική εξουσία έχει γίνει όργανο προς αυτόν τον σκοπό». Η τουρκική δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να χαρακτηρίζει τα πάντα ως τρομοκρατική οργάνωση, πρόσθεσε ο δικηγόρος, σημειώνοντας ότι τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι τουρκικές αρχές συνέχισαν την πρακτική της «κράτησης, δίωξης και καταδίκης για ψεύτικη και υπερβολική τρομοκρατία και άλλες κατηγορίες», σύμφωνα με την έκθεση της Τουρκίας του 2020 από την κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Με πληροφορίες από ahvalnews και Human Rights Watch.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube