Weather Icon
Αφγανιστάν , Κίνα 26 Σεπτεμβρίου 2021

Stratfor : H Kίνα και η νέα διεθνής πραγματικότητα για τους Ταλιμπάν

Stratfor : H Kίνα και η νέα διεθνής πραγματικότητα για τους Ταλιμπάν

Τι σήμα έστειλε η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν στη διεθνή κοινότητα. Η στάση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Ο ρόλος της Κίνας και το στοίχημα της αποκατάσταση των σχέσεων με γειτονικές χώρες.

Η πρόσφατα αποκαλυφθείσα υπηρεσιακή κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα διότι χαρακτηρίζεται από έλλειψη ετερογένειας και δεν περιλαμβάνει πρώην Αφγανούς αξιωματούχους.

Η συγκρότηση μιας επίσημης κυβέρνησης, όμως, θα επιτρέψει πιθανότατα την άμεση επανέναρξη κρίσιμων εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με τους γείτονες του Αφγανιστάν, καθώς και μια περιορισμένη – έστω και ανεπίσημη – συνεργασία με άλλες χώρες.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν μια προσωρινή κυβέρνηση αποτελούμενη από παλιά ηγετικά στελέχη, παρά τις αρχικές υποσχέσεις για κυβέρνηση εθνοτικά συμπεριληπτική και αντιπροσωπευτική. Είχαν προηγηθεί εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν και αξιωματούχων της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης, πυροδοτώντας εικασίες ότι το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον κάποιους παλαιότερους πολιτικούς αξιωματούχους. Αλλά ο κατάλογος των 33 υπουργών που κυκλοφόρησε από τους Ταλιμπάν δεν περιλαμβάνει κανένα μέλος από την κυβέρνηση του εξόριστου προέδρου Ασράφ Γκάνι.

Επιπλέον, μόνο δύο από τους νέους υπουργούς είναι Ουζμπέκοι και μόνο ένας είναι Τατζίκης, με τους υπόλοιπους 30 να προέρχονται από τους Παστούν, την κυρίαρχη εθνοτική ομάδα του Αφγανιστάν. Η απουσία γυναικών από τη νέα κυβέρνηση, αν και προξενεί λιγότερη έκπληξη, έχει επίσης εντείνει τους φόβους στη Δύση για το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι στο μέλλον θα ανακοινωθεί ένα μόνιμο σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να τους δώσει χρόνο και περιθώριο να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις. Ωστόσο, οι αποκλεισμοί διαφόρων ομάδων και πρώην αξιωματούχων από την εξουσία θα αυξήσουν εν τω μεταξύ τον κίνδυνο για περισσότερη αναταραχή και αστάθεια.

* Ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, ο επί μακρόν επικεφαλής του ισχυρού ηγετικού συμβουλίου των Ταλιμπάν, διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο Αχούντ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά την τελευταία παραμονή των Ταλιμπάν στην εξουσία μεταξύ 1996-2001.

* Η προσωρινή κυβέρνηση περιλαμβάνει επίσης μέλη του ισχυρού Δικτύου Χακάνι. Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της νέας κυβέρνησης είχαν συλληφθεί στο Γκουαντάναμο πριν αποφυλακιστούν στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων το 2014.

Οι σημαντικοί γείτονες του Αφγανιστάν θα εξακολουθήσουν πιθανότατα να συνεργάζονται με τη νέα κυβέρνηση για να διασφαλίσουν τη ροή βοήθειας και βασικών προμηθειών στην περίκλειστη και ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα. Γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Τατζικιστάν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια συνεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και την παροχή βοήθειας στη χώρα. Το Τατζικιστάν εξέφρασε αρχικά επιφυλάξεις για την έλλειψη εθνοτικών μειονοτήτων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια συνολική κατανόηση μεταξύ των γειτόνων του Αφγανιστάν σχετικά με την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας με τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν, ώστε να χορηγήσουν στη χώρα την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια και να την προμηθεύσουν με εμπορικά αγαθά.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube