Weather Icon
Ιράν , Πυρηνική ενέργεια 12 Σεπτεμβρίου 2021

Στο Ιράν ο Γκρόσι για προώθηση των συνομιλιών για τα πυρηνικά

Στο Ιράν ο Γκρόσι για προώθηση των συνομιλιών για τα πυρηνικά

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι έχει προγραμματισμένες συνομιλίες στο Ιράν την Κυριακή που ενδέχεται να διευκολύνουν τη διαμάχη μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν είναι σχεδόν υπό κατάρρευση.

Ο Γκρόσι έφτασε στην Τεχεράνη τη νύχτα, ανέφεραν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα. Ο IAEA και ο απεσταλμένος του Ιράν στον οργανισμό δήλωσαν ότι θα συναντηθεί με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχάμαντ Εσλάμι.

Ο Γκρόσι αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Βιέννης γύρω στις 8:30 μ.μ. μετά την επιστροφή αργότερα την Κυριακή, ανέφερε ο ΔΟΑΕ.

Καμία πρόοδος σε δύο ζητήματα

Ο ΔΟΑΕ ενημέρωσε τα κράτη μέλη αυτήν την εβδομάδα ότι δεν υπήρξε πρόοδος σε δύο κεντρικά ζητήματα: εξήγηση ιχνών ουρανίου που βρέθηκαν σε πολλές παλιές, αδήλωτες τοποθεσίες και πρόσβαση επειγόντως σε κάποιο εξοπλισμό παρακολούθησης, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να παρακολουθεί τμήματα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του 2015.

Ξεχωριστές, έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για την επιστροφή των δύο στη συμμόρφωση με τη συμφωνία έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο. Η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της προτρέπουν τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015 μεταξύ Ιράν και μεγάλων δυνάμεων, η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018, επαναφέροντας επώδυνες οικονομικές κυρώσεις. Το Ιράν απάντησε από το 2019 παραβιάζοντας πολλούς από τους βασικούς περιορισμούς της συμφωνίας, όπως τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερη καθαρότητα, πιο κοντά σε αυτόν που είναι κατάλληλος για χρήση σε πυρηνικά όπλα.

Οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προωθήσουν ένα ψήφισμα που θα επικρίνει το Ιράν και θα ασκήσει πίεση σε αυτό για να λιθοβολήσει τον ΔΟΑΕ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών των 35 χωρών της επόμενης εβδομάδας. Ένα ψήφισμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επανέναρξη των συνομιλιών για τη συμφωνία, καθώς η Τεχεράνη γλιστρά σε τέτοιες κινήσεις. Διαβάστε περισσότερα

Οι χώρες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΕ θα παρακολουθούν την επίσκεψη του Γκρόσι για να διαπιστώσουν εάν το Ιράν υποχωρεί είτε με την παροχή πρόσβασης στον εξοπλισμό παρακολούθησης για την εξυπηρέτησή του είτε προσφέρει την προοπτική απαντήσεων για τα σωματίδια ουρανίου που βρέθηκαν στα αδήλωτα πρώην σημεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube