Weather Icon
Αθλητικά , Ιστορία , Πολιτισμός 12 Σεπτεμβρίου 2021

Σμύρνη: Ο πρωταθλητής Απόλλων πριν από την Καταστροφή και οι αθλητές που έχασαν τη ζωή τους

Σμύρνη: Ο πρωταθλητής Απόλλων πριν από την Καταστροφή και οι αθλητές που έχασαν τη ζωή τους

Η Σμύρνη πριν από την Καταστροφή το 1922 δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός βρισκόταν σε άνθηση και το επίπεδο ζωής ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Στο ποδόσφαιρο, που άρχισε να κερδίζει έδαφος την τελευταία δεκαετία στο ενδιαφέρον του κόσμου, κυριαρχούσε ο Απόλλων.

Ο Απόλλων απέκτησε ποδοσφαιρικό τμήμα το 1912 και οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται από το 1916. Οι «κυανόλευκοι», έχοντας επιλέξει αυτά χρώματα για να δείξουν την άμεση σύνδεση με τη μητέρα Ελλάδα, κατέκτησαν πέντε αλλεπάλληλα πρωταθλήματα Σμύρνης: 1917, 1918, 1919, 1920, 1922.

Το πρωτάθλημα Σμύρνης διεξαγόταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, δηλαδή της μοναδικής επίσημης αθλητικής αρχής που υπήρχε στην Ελλάδα. Το τελευταίο πρωτάθλημα διεξήχθη από τις 19 Δεκεμβρίου 1921 έως τις 27 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα του μεγάλου τελικού, ανάμεσα στον Απόλλωνα και την Αρμενική Λέσχη Κυνηγών.

Οι «κυανόλευκοι» επικράτησαν 3-1 και χιλιάδες Απολλωνιστές γιόρτασαν την μεγάλη επιτυχία, που έμελλε να είναι και η τελευταία πριν από την μικρασιατική καταστροφή. Ο τελικός διεξήχθη στο γήπεδο του Πανιωνίου, παρουσία 5.000 θεατών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.

Την ομάδα του Απόλλωνα του 1922 αποτελούσαν οι: Καίσαρης, Κουγιουντόγλου, Τσαρλς, Ταλούμης, Μαυρομμάτης (Χαραλαμπάκης), Χρυσούλης, Καμπουρόπουλος, Σάμιος, Παπαγιάννης, Γώττης, Γκίλης, Αλεβιζάκης, Ντομένικο, Βίγλατσης, Ζαλούμης, Κιμητσόπουλος, Μαγουλάς, Μαρσέλλος και οι τερματοφύλακες Φωτιάδης (βασικός) και Ζεϊμπέκης (αναπληρωματικός).

Διαβάστε τη συνέχεια στο Pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube