Weather Icon
Αθλητικά , Ιστορία 14 Σεπτεμβρίου 2021

Σμύρνη: Ο Πανιώνιος ανέδειξε τον αθλητισμό, αλλά πλήρωσε βαρύ τίμημα στην Καταστροφή

Σμύρνη: Ο Πανιώνιος ανέδειξε τον αθλητισμό, αλλά πλήρωσε βαρύ τίμημα στην Καταστροφή

Όλα ανθούσαν στη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα, με την πόλη να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτιστικής και αθλητικής ανάπτυξης. Ένα από τα πιο μεγάλα και επιβλητικά σωματεία της ήταν ο Πανιώνιος, αποτελώντας φορέα πολιτισμού και αθλητισμού.

Λίγο πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, ο σύλλογος διοργάνωνε τους «Πανιώνιους Αγώνες», ενώ καθιέρωσε και τους σχολικούς αγώνες.

Η ομάδα ποδοσφαίρου συμμετείχε στο πρωτάθλημα Σμύρνης, ενώ νεαροί αθλητές στελέχωναν τη μεικτή Σμύρνης που έπαιρνε μέρος σε αγώνες και στην κυρίως Ελλάδα.

Το γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη κατασκευάστηκε με ενέργειες του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, ο οποίος ήταν επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου και υποστηρικτής του αθλητισμού. Το γήπεδο στην Πούντα εγκαινιάστηκε το 1912 με τους Πανιώνιους Αγώνες και μπορούσε να φιλοξενήσει στις εξέδρες 7.000 θεατές, διαθέτοντας σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις.

Στα χρόνια μετά την Καταστροφή, το γήπεδο αποτέλεσε έδρα αρκετών τουρκικών ομάδων, μέχρι το 2016, όταν και γκρεμίστηκε, ξεριζώνοντας ένα ακόμη κομμάτι ελληνικής ιστορίας στη Μικρά Ασία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube