REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Σεπτεμβρίου 2021

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του νησιού, κοιμούνται σε σκηνές – Πάνω 1.000 ακατοίκητα κτίρια

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του νησιού, κοιμούνται σε σκηνές – Πάνω 1.000 ακατοίκητα κτίρια

Δύσκολη είναι η νύχτα για τους κατοίκους της Κρήτης που χτυπήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στην περιοχή, ενώ η επιχείρηση εγκατάστασής τους συνεχίζεται.

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχωρούν στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ ήδη συγκεντρώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής που θα φιλοξενηθούν στον πρόχειρο καταυλισμό.

Τις εργασίες επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής ΠροστασίαςΧρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αύριο αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Πάνω από 1.000 ακατοίκητα κτίσματα

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός με αναφορές να κάνουν λόγο πως έγινε αισθητός μέχρι τη Σαντορίνη, ενώ ακολούθησαν περισσότεροι από 10 μετασεισμοί, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πρωινός μεγάλος σεισμός ήταν κατά 99% ο κύριος, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο νέας μετασεισμικής δόνησης μέχρι και 5,5 Ρίχτερ.

Ο αριθμός των σπιτιών που είναι αδύνατο να κατοικηθούν είναι πολύ μεγάλος, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πάνω από 1.000 κτίσματα, κυρίως πέτρινα, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό, Πατσίδερος, αλλά και στον οικισμό των Μελεσσών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν εκκλήσεις στους πολίτες μέσω Πολιτικής Προστασίας να μη μπουν στα σπίτια τους γιατί υπάρχει κίνδυνος μετασεισμικής δραστηριότητας.

Βίντεο που προκαλούν τρόμο

Τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη στιγμή του σεισμού αποτυπώνουν τον τρόμο και την αγωνία που έζησαν οι κάτοικοι του Ηρακλείου.

Κόσμος εγκαταλείπει τα σπίτια του και βγαίνει στους δρόμους για μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ άτομα μέσα σε καταστήματα γλιτώνουν την τελευταία στιγμή.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube