REAL TIME |

Weather Icon

Πρωτοφανές για την Κύπρο – Κοινή συνεδρίαση Υπουργικών Συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας – Αιγύπτου

Πρωτοφανές για την Κύπρο – Κοινή συνεδρίαση Υπουργικών Συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας – Αιγύπτου

Η διεύρυνση των σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο και τα θέματα ασφάλειας

Η Θέση του “Φ”   

ΟΙ κυπροαιγυπτιακές συνομιλίες της περασμένης Κυριακής στο Κάιρο επιβεβαίωσαν τις πολύ καλές διαχρονικές σχέσεις των δυο χωρών. Στις συνομιλίες του Καΐρου υπήρξε και μια νέα σημαντική εξέλιξη. Η κοινή συνεδρίαση δυο μίνι Υπουργικών Συμβουλίων. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο Προέδρων, στην παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, έγινε η σύνοδος με ευρύτερη συμμετοχή. Με τη συμμετοχή υπουργών των δυο χωρών, που είναι αρμόδιοι σημαντικών χαρτοφυλακίων. Τούτο σημαίνει αναβάθμιση των σχέσεων καθώς αυτή η εξέλιξη ανοίγει δρόμους και προοπτικές για τη συνεργασία. Άλλωστε, για την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχει σε σύνοδο μίνι Υπουργικών Συμβουλίων με Κυβέρνηση άλλου κράτους. Χαρακτηρίστηκε και δικαίως ως ιστορική η πρώτη Διακυβερνητική Συνάντηση των δύο χωρών στο Κάιρο.  

ΕΙΝΑΙ σαφές πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες των δύο φίλων χωρών για να προωθήσουν και να πετύχουν τα κοινά τους συμφέροντα. Όπως είπε και ο Πρόεδρος Σίσι, είναι ένα πρότυπο συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του επισήμανε «την κοινή βούληση αφενός για ουσιαστική ενίσχυση του ήδη πλούσιου συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και αφετέρου για επιπρόσθετη αναβάθμιση και ενίσχυση των πολιτικο-οικονομικών μας δεσμών». Σημειώνεται συναφώς ότι στη σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας, Γεωργίας, Παιδείας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας. Άπαντες είχαν και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους. Είχαν την ευκαιρία, όπως αναφέρθηκε, τόσο να ανασκοπήσουν την ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών όσο και να αναπτύξουν ιδέες και απόψεις για διεύρυνσή της σε νέους τομείς.

ΟΙ δυο χώρες συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Την Κυριακή ξεκίνησε η διαδικασία για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.  Όσον αφορά στην Ενέργεια αποφασίσθηκε εντός του μηνός να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου. Και στο πεδίο αυτό εντάσσεται και η προώθηση της συνεργασίας  στο πεδίο του φυσικού αερίου και της μεταφοράς του. Συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει προ πολλού.

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό. Στηρίζει την Κύπρο σε όλα τα διεθνή φόρα. Η συνεργασία των δυο χωρών θα μπορούσε να επεκταθεί και στα ζητήματα της ασφάλειας. Είναι πρόδηλο ότι από τη στιγμή κατά την οποία έχουν κοινά συμφέροντα και υλοποιούνται κοινοί σχεδιασμοί, θα πρέπει αυτοί να προστατευθούν και υπερασπιστούν. Οι κίνδυνοι είναι ορατοί διά της υλοποίησης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Προφανώς και αυτό δεν γίνεται με διακηρύξεις. Αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες και με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας στο σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας. Αυτό συμβάλλει σημαντικά και στη σταθερότητα στην περιοχή. Σημειώνεται ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης αναφέρθηκε στη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες οριοθέτησης. Αυτό πρακτικά τι μπορεί να σημαίνει; Συνεργασία των χωρών της περιοχής για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Αυτό σημαίνει συντονισμός ενεργειών και συμφωνίες και στο πεδίο αυτό. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube