REAL TIME |

Weather Icon

Πώς ο Ερντογάν προετοίμασε την προσάρτηση της Β. Συρίας: Λιμοί, εθνοκάθαρση και τουρκοποίηση

Πώς ο Ερντογάν προετοίμασε την προσάρτηση της Β. Συρίας: Λιμοί, εθνοκάθαρση και τουρκοποίηση

“Στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της, η Τουρκία ακολουθεί μια συστηματική πολιτική εκτουρκισμού σε περιοχές υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία. Αυτό λαμβάνει διάφορες μορφές – δημογραφικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές – ακόμη και την ενορχήστρωση της περιβαλλοντικής εξόντωσης. Θεμελιώδης σε αυτή τη στρατηγική είναι η εθνοκάθαρση εκατοντάδων χιλιάδων αυτόχθονων Κούρδων και η επανεγκατάσταση Αράβων και Τουρκμένων στη θέση τους. Το πακέτο εκτουρκισμού της Άγκυρας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιστορικές αξιώσεις και αλλαγή ονομάτων χωριών και δημόσιων πλατειών. Η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της παρέχουν διάφορες βασικές υπηρεσίες για τους ντόπιους με τελικό σκοπό τη σύνδεση των πόλεων της Συρίας με τις τουρκικές επαρχίες και την εξάρτηση των κατοίκων τους από την Τουρκία”.

Αυτά τα λόγια προέρχονται από τον Ραούφ Μπέικερ, δημοσιογράφο και ερευνητή με εμπειρία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδήγησαν στη δημιουργία τεσσάρων συνοριακών ζωνών υπό τον έλεγχό τους. Η πρώτη ήταν η Ασπίδα του Ευφράτη τον Αύγουστο του 2016, η οποία είχε ως στόχο τη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Η δεύτερη επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, εξασφάλισε τον έλεγχο της βορειοδυτικής υπαίθρου του Χαλεπίου τον Ιανουάριο του 2018. Η τρίτη επιχείρηση, “Πηγή Ειρήνης”, οδήγησε στην κατάληψη περιοχών στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη τον Οκτώβριο του 2019. Αυτές οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν σε κουρδικές πόλεις και κωμοπόλεις με πρόσχημα την καταδίωξη των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συσχέτιση με το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρυσι, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση “Ασπίδα της Άνοιξης” στην επαρχία Ιντλίμπ μετά από στρατιωτική επίθεση του συριακού καθεστώτος για να ανακτήσει τον έλεγχο σε τεράστιες περιοχές στα βορειοδυτικά. Αυτή η επίθεση ολοκληρώθηκε με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της συμμάχου της Δαμασκού Ρωσίας και της Τουρκίας στην Ιντλίμπ τον Μάρτιο του 2020.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, η Τουρκία ελέγχει τώρα περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, ή σχεδόν το 4,9% της εμπόλεμης χώρας. Μεταξύ 12.000 και 15.000 Τούρκων στρατιωτών βρίσκονται εκεί. Οι κυριότερες πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Τούρκων είναι η Αζάζ, η Μαρέα, η αλ-Μπαμπ, η Τζαραμπλούς, η Αφρίν, η Ρας αλ-Αϊν (Σερεκανίγε) και η πόλη αρ-Ραΐ.

Η Άγκυρα έχει επίσης δημιουργήσει δικές της πολιτοφυλακές που αποτελούνται από περίπου 80.000 έως 100.000 μαχητές. Οι περισσότερες έχουν υιοθετήσει τουρκικά και οθωμανικά ονόματα, κυρίως “Sultan Murad“, “Μωάμεθ ο Κατακτητής”, “Ταξιαρχία της Σαμαρκάνδης” και “Σουλειμάν Σαχ”, οι οποίες δημιούργησαν μια ομάδα νεαρών μαχητών τον Απρίλιο του 2019 που ονομάστηκαν “Εγγόνια του Ερτουρούλ”.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube