REAL TIME |

Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιός είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, το «αντίπαλον δέος» του Ερντογάν που θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη

Ποιός είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, το «αντίπαλον δέος» του Ερντογάν που θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη

Εκρεμ Ιμάμογλου: Ο δήμαρχος της Πόλης μπορεί να είναι μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, είναι όμως πολύ δημοφιλής στους Ποντίους

Στην Αθήνα για διήμερη, επίσημη επίσκεψη ανταποδοτικού χαρακτήρα βρίσκεται ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο, υπογράφοντας -σε πολύ θερμό κλίμα- μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος εργάζεται συστηματικά για τις γέφυρες της χώρας του με τη Δύση, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.θα δεχθεί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ιμάμογλου αναδείχτηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές την άνοιξη του 2019. Η απώλεια του μεγαλύτερου δήμου της Τουρκίας ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο. Η επικράτηση του ΑΚΡ στην υπόλοιπη χώρα μοιάζει εντελώς ασήμαντη και έδειχνε, ότι η πολιτική εξουσία του Ερντογάν είναι πλέον διάτρητη, κάτι που βλέπουμε πλέον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο δήμαρχος της Πόλης μπορεί να είναι μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, είναι όμως πολύ δημοφιλής στους Ποντίους, καθότι κατάγεται από μία περιοχή, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον χορό Σέρρα. Πρόκειται για τον ξακουστό πυρρίχιο που χορεύουν οι Μαυροθαλασσίτες, ο οποίος έχει καταβολές από την αρχαία Ελλάδα. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάγεται από τα Πλάτανα Τραπεζούντος και συγκεκριμένα το χωριό Τζεβιζλί (Cevizli).

Ο ποντιακός χορός στα Γιαννιτσά και η υποδοχή του Έλληνα ποδηλάτη

Παρότι (ανήκει και) στηρίχθηκε από το κεμαλικό κόμμα (CHP), ο Ιμάμογλου δηλώνει σφόδρα φιλέλληνας. Μάλιστα στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο από επίσκεψή του στη χώρα μας και τα Γιαννιτσά, όπου χορεύει μαζί με άλλους Πόντιους ντυμένους με παραδοσιακές στολές.

Το καλοκαίρι του 2018 σε προεκλογική του συγκέντρωση είχε υποδεχτεί τον Έλληνα ποδηλάτη, Βασίλη Καρυοφυλλίδη, που έκανε τη διαδρομή Αθήνα-Τραπεζούντα (με ποδήλατο) για πολιτιστικούς λόγους και τον παρουσίασε με μεγάλη θερμότητα στους ψηφοφόρους του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου τελείωσε το καλύτερο λύκειο Τραπεζούντας, τοTrabzon Lisesi. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη και έκανε το μεταπτυχιακό του πάνω στη διαχείριση ανθρώπινο δυναμικού. Το 1992 ασχολήθηκε με τις οικοδομικές κατασκευές, ενώ στις δραστηριότητές του μεγάλη θέση καταλαμβάνει και ο αθλητισμός. Ως φοιτητής έπαιξε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Υπήρξε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μπεϊλίκντουζου, όπου ήταν δήμαρχος και πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κεμαλικού κόμματος προτού διεκδικήσει τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό παρελθόν της οικογένειας του Ιμάμογλου. Ο παππούς του ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα του παλιού (επί πέντε φορές) πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές. Ο τελευταίος συνελήφθη κατά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960 και οδηγήθηκε σε πολύμηνη δίκη κατηγορούμενος για πλείστα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Η απόφαση εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στη νήσο Ιμραλί, την Καλόλιμνο στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου είναι φυλακισμένος τα τελευταία 20 χρόνια ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube