REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια 6 Σεπτεμβρίου 2021

πΓΔΜ: Ξεκίνησε η απογραφή πληθυσμού, η πρώτη μετά από 20 χρόνια

πΓΔΜ: Ξεκίνησε η απογραφή πληθυσμού, η πρώτη μετά από 20 χρόνια

Να δούμε πόσοι θα έχουν το θάρρος να δηλώσουν Έλληνες

Ξεκίνησε τις 5 Σεπτεμβρίου η απογραφή πληθυσμού στη πΓΔΜ η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η απογραφή του πληθυσμού της χώρας επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Απρίλιο όμως αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη χώρα δεν έχει γίνει απογραφή σχεδόν 20 χρόνια.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ μία άλλη που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011 διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκλήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.

Από τότε, όλες οι προσπάθειες να προκύψει κάποια συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, κάτι που αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα.

Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχαν δηλώσει “Μακεδόνες” και το 25,17% “Αλβανοί”. Ποσοστό 3,85% είχαν δηλώσει “Τούρκοι”, 2,66% “Ρομά”, 1,8% “Σέρβοι”, 0,85% “Βόσνιοι” και 0,5% “Βλάχοι”. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων έφθαναν το 1%. Στην απογραφή του 2002, 422 άτομα δήλωσαν την εθνικότητά τους ως Έλληνες.

Τα αποτελέσματα της απογραφής που ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να ανακοινωθούν το αργότερο έξι μήνες από την ολοκλήρωσή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube