Weather Icon

Πάλι αφήνιασε ο Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου

Πάλι αφήνιασε ο Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου

Ο Τσαβούσογλου πήρε θάρρος από την προσέγγιση με τα Εμιράτα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών μετην Αίγυπτο, έκανε προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος.

Στις νέες αυτές δηλώσεις ανέφερε ότι οι δύο χώρες παραβίασαν τα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος και από τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο και από το φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία και συνεργασία δεν θα  ισχύει αν δεν περιλαμβάνει την Άγκυρα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τις κινήσεις της Ελλάδας ως μια προσπάθεια να “στριμώξει” την Τουρκία.

Όσον αφορά κυρίως τις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο ο Τσαβούσογλου δήλωσε με έπαρση ότι «Οποιαδήποτε συμφωνία και φόρουμ που δεν έχει ισχύ, αφού αφήνει έξω την Τουρκία».

Αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε στον Αν. Μεσόγειο, ο Τούρκους ΥΠΕΞ είπε ότι «ο λόγος της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (κυπριακή δημοκρατία) αγνόησε τα δικαώματα των Τουρκοκυπρίων της ΤΔΒΚ και η Ελλάδα με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις προσπάθησε να μας στριμώξει σε ένα στενό πεδίο».

Αναφερόμενος δε στις συνεργασίες και στα φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου που συμμετέχει η Ελλάδα τόνισε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και φόρουμ που αφήνει έξω την Τουρκία, δεν έχει καμία ισχύ. Αυτές είναι συμφωνίες που δείχνουν πολιτική στήριξη. Όταν κοιτάξετε τα σχέδια αγωγών αερίου και πετρελαίου, κανένα από αυτά δεν είναι βιώσιμο αν δε συμμετέχει η Τουρκία. Όταν αυτές οι συμφωνίες, οι πλατφόρμες, τα μνημόνια, πείτε τα όπως θέλετε, παραβιάζουν τα δικαιώματά μας, τότε εμείς ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Το κάναμε άλλωστε, δε μένουμε στα λόγια».

Τέλος, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μετά τις συνομιλίες των υφυπουργών εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, που αρχίζουν σήμερα, θα ακολουθήσει συνάντηση του ιδίου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σιουκρί.

Τονίζεται ότι το βασικό θέμα των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, όπως παραδέστηκε ο κ. Τσαβούσογλου, με την οποία η Αίγυπτος θα κερδίσει μεγάλες θαλάσσιες περιοχές από Κύπρο και Ελλάδα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube