REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία 16 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εθνικιστές απειλούν τη γερμανική δεξιά

Οι εθνικιστές απειλούν τη γερμανική δεξιά

Οι εθνικιστές θα μπορούσαν επηρεάσουν την αναμόρφωση της γερμανικής δεξιάς

Η αγανάκτηση για τον περιορισμό από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία πυροδοτεί μια αντικαθεστωτική ζέση την ώρα που η εξασθενημένη υποστήριξη στο κόμμα της Μέρκελ δημιουργεί χώρο για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Καθώς η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αποσυρθεί μετά από 16 χρόνια ως καγκελάριος,  το σκηνικό που αφήνει πίσω της υποδεικνύει πως η πανδημία διατήρησε την δυσαρέσκεια κατά της κατεστημένης εξουσίας την οποία αρχικά προκάλεσε η προσφυγική κρίση του 2015.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, μετά την επιτυχία του 2017, το AfD θα εδραιώσει τη θέση του στην Bundestag ενώ με το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ θα κληθεί να κάνει τον απολογισμό του καθώς η υποστήριξή του από τους Γερμανούς ψηφοφόρους ατονεί συνεχώς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εθνικιστές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο και να επηρεάσουν την αναμόρφωση της γερμανικής δεξιάς, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Ενώ οι ανησυχίες για το μεταναστευτικό έχουν ξεθωριάσει και παρά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν η οποία είχε την υποστήριξη της Δύσης, το AfD έλαβε νέα υποστήριξη προσελκύοντας τους διαφωνούντες με την πανδημία, γελοιοποιώντας τις μάσκες, επικρίνοντας την πίεση για εμβολιασμό και διαδηλώνοντας κατά των περιορισμών για τον Covid-19.

Στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες στη Δύση, η αγανάκτηση για τα μέτρα περιορισμού έχει προκαλέσει αναστάτωση με τους αρνητές να ισχυρίζονται ότι η στάση τους είναι υπεράσπιση της ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στα τέλη Αυγούστου, η αστυνομία συνέλαβε σχεδόν 600 άτομα σε διαδήλωση στο Βερολίνο.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι που αναδύονται είναι εμφανείς. Αξιωματούχοι των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ έχουν ήδη δει από πρώτο χέρι πώς η δύναμη του AfD στη Θουριγγία μπορεί να ταράξει την εθνική πολιτική.

Πέρυσι, το τοπικό AfD συνασπίστηκε σε ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου κρατιδίου, αψηφώντας τις εντολές του από το αρχηγείο και σπάζοντας ένα ταμπού στη γερμανική πολιτική. Το επεισόδιο υπονόμευσε μοιραία την εξουσία της τότε επικεφής του κόμματος Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, προστατευόμενης της Μέρκελ, η οποία είχε παραταθεί για να την διαδεχθεί ως καγκελάριος.

Το CDU και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας σχεδόν σίγουρα οδεύουν προς το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα και ορισμένοι αξιωματούχοι ήδη εικάζουν την προοπτική αποχώρησης ή ακόμη και διάσπασης εάν η συντηρητική συμμαχία αποτύχει να κρατήσει την καγκελαρία.

Οι σκληροπυρηνικοί μέσα στο CDU είναι απογοητευμένοι από τη μέτρια γραμμή της Μέρκελ που έδωσε στο AfD χώρο να ανθίσει. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν να ενταχθούν στους εθνικιστές μετά από μια εκλογική καταστροφή και το AfD θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την αταξία μετά την αποχώρηση της καγκελαρίου.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube