Weather Icon

Ο Σίσι έθεσε στην Τουρκία όρους για την Κύπρο, για τη συνέχιση των συνομιλιών

Ο Σίσι έθεσε στην Τουρκία όρους για την Κύπρο, για τη συνέχιση των συνομιλιών

Θέτει κυπριακές προϋποθέσεις το Κάιρο στην Τουρκία

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Λευκωσία, λαμβανομένων υπόψη δύο σημαντικών δεδομένων: η αγαστή συνεργασία με το Κάιρο και η συνεχής αναβάθμιση των σχέσεων, και η προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρώσει την κυπρο-αιγυπτιακή συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ.

Το θέμα συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Κάιρο κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των Προέδρων Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από άριστα ενημερωμένες πηγές, κατά την κατ’ ιδίαν του συνάντηση ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ήταν πολύ ξεκάθαρος ως προς τις «κυπριακές προϋποθέσεις» που βάζει το Κάιρο στον διάλογό με την Τουρκία που έχει επανεκκινήσει. Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αναφερόμενος στον διάλογο Καΐρου και Άγκυρας διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν επηρεάζει καθόλου τη στρατηγική σχέση Κύπρου και Αιγύπτου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η Αίγυπτος έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πετύχει ένας τέτοιος διάλογος με την Τουρκία. Οι κυπριακού ενδιαφέροντος προϋποθέσεις που θέτει η αιγυπτιακή προς την τουρκική πλευρά είναι:

Σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υφιστάμενων συμφωνιών στην περιοχή, επίλυση του Κυπριακού βάσει του διεθνούς δικαίου και μη ανάμιξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών

Οι προσπάθειες για αναθέρμανση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. Ήδη υπήρξε μια πρώτη συνάντηση τον περασμένο Μάη. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Η συνάντηση των δύο πλευρών, σε διπλωματικό επίπεδο, θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα. Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είχαν διακοπεί το 2013. 

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εμφανίστηκε στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του απόλυτα ικανοποιημένος από τη στήριξη της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος αλ-Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο που παίζει η Κύπρος στην προώθηση των σχέσεων Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόσφατο γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου. Ένα γεύμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Σ’ ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες, τόσο η Λευκωσία όσο και το Κάιρο συμφωνούν ως προς τη διεύρυνση τους. Επιθυμία των δύο χωρών είναι η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, θα συναντηθούν προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στην Καβάλα. 

Η Αίγυπτος ευνοεί τη διεύρυνση των περιφερειακών συνεργασιών με τη συμμετοχή και άλλων ομονοούντων κρατών, με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να κάνει ειδική αναφορά στη Γαλλία. 

Μεταξύ των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Από τη συζήτηση τους διαφάνηκαν οι κοινοί στόχοι και επιδιώξεις των δύο χωρών στα συγκεκριμένα θέματα και συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube