Weather Icon
Συρία , Τουρκία 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Πούτιν καταδίκασε την παρουσία της Τουρκίας στην Συρία

Ο Πούτιν καταδίκασε την παρουσία της Τουρκίας στην Συρία

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατέκρινε την παρουσία ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας χωρίς εντολή του ΟΗΕ. Ο Πούτιν έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Άσαντ στη Μόσχα τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά το 2015.

«Οι ξένες ένοπλες δυνάμεις, χωρίς την άδεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθούν να υπάρχουν σε ξεχωριστά εδάφη της χώρας, κάτι που προφανώς αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και σας εμποδίζει να καταβάλλετε τις καλύτερες προσπάθειες που γίνονται για την εξυγίανση της χώρας».

«Οι τρομοκράτες υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές και η συριακή κυβέρνηση, με επικεφαλής εσάς, ελέγχει το 90 % των εδαφών», πρόσθεσε ο Πούτιν. Η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στο Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες, στα σύνορα της Τουρκίας, η Άγκυρα υποστηρίζει μια σειρά από ομάδες ανταρτών και διατηρεί θέσεις παρατήρησης. Η Μόσχα υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, μια συνέχεια μιας συμμαχίας που προηγείται της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Άσαντ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Πούτιν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και για τις προσπάθειές του να σταματήσει την «εξάπλωση της τρομοκρατίας», σύμφωνα με το TASS. Ο Σύρος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ορισμένα έθνη στη Συρία ως «απάνθρωπες» και «παράνομες», ανέφερε η υπηρεσία.

Πέρυσι, η Ουάσινγκτον ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Συρίας σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον Άσαντ να σταματήσει τον πόλεμο και να συμφωνήσει σε μια πολιτική λύση. Οι ΗΠΑ διατηρούν αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στη Συρία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2019 διέταξε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τα βόρεια της χώρας.

Με πληροφορίες από ahvalnews, southfront

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube