Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Ακάρ στα σύνορα με τη Συρία – Ψάχνει να βρει από ποιόν την “έφαγε”

Ο Ακάρ στα σύνορα με τη Συρία – Ψάχνει να βρει από ποιόν την “έφαγε”

Εσπευσμένα στα σύνορα με το Ιντλίμπ της Συρίας ο Ακάρ, μετά το θάνατο δύο στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων τριών

Ο Ακάρ μετέβη εσπευσμένα στα σύνορα με τη Συρία, μετά την επίθεση που δέχτηκε τμήμα του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Ιντλίμπ, από… αγνώστους. Η εσπευσμένη μετάβαση του Ακάρ δείχνει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές την επίθεση έκαναν τζιχαντιστές, όμως η μετάβαση Ακάρ στην περιοχή δείχνει ότι υπάρχει φόβος αν όχι βεβαιότητα για την εμπλοκή της Ρωσίας ή του Ιράν ή και των δυο στην εν λόγω επίθεση.

Ακολουθεί σχετικό άρθρο της εφημερίδας KARAR:

Μετά το θάνατο δύο στρατιωτικών από την επίθεση που έγινε από… αγνώστους σε τμήμα του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τους διοικητές δυνάμεων και τους διοικητές των μονάδων στη μεθοριακή γραμμή με τη Συρία. Κάνοντας δήλωση μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ακάρ είπε: “Ως αποτέλεσμα μιας προδοτικής, ποταπής επίθεσης, οι σύντροφοί μας μαρτύρησαν. Το αίμα των μαρτύρων μας δεν παρέμεινε στο έδαφος, δεν θα μείνει, θα πάρουμε εκδίκηση”.

Στην επίθεση εναντίον τμημάτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), τα οποία βρίσκονταν στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, μετά τη δραστηριότητα έρευνας και σάρωσης, 2 στρατιώτες μαρτύρησαν και 3 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Μετά την επίθεση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιάσαρ Γκιουλέρ και τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Μούσα Αβσεβέρ, μαζί με τους διοικητές των μονάδων στη μεθοριακή γραμμή, στο σημείο μηδέν των συνόρων με τη Συρία.

a3.jpg

Τον Ακάρ υποδέχτηκαν ονομάρχης Αντιόχειας, Rahmi Doğan, ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς, Στρατηγό Metin Gürak και άλλοι αξιωματούχοι στο Αεροδρόμιο Hatay. Στη συνέχεια ο Akar μετέβη στην Τομεακή Διοίκηση της Περιφερειακής Επιχείρησης Spring Shield του 6ου Σώματος Στρατού, στο μηδενικό σημείο των συριακών συνόρων.

a5.jpg

Εδώ, ο Ακάρ συναντήθηκε με τους διοικητές των στρατευμάτων στη μεθοριακή γραμμή και όχι μόνο. Στη συνάντηση, που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, συζητήθηκε η τελευταία κατάσταση στον τομέα και οι δραστηριότητες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

«Το αίμα των μαρτύρων δεν έμεινε στον τόπο. Πήραμε εκδίκηση»

Κάνοντας δήλωση μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ακάρ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους 2 στρατιώτες που μαρτύρησαν και σε όλους μάρτυρες και θεραπεία στους βετεράνους.

Αναφέροντας ότι οι στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση είναι καλά στην υγεία τους, ο Ακάρ είπε ότι ένας από αυτούς περιμένει το αποτέλεσμα της χειρουργικής του επέμβασης.

“Βλέπουμε από τις πληροφορίες που λάβαμε ότι οι φίλοι μας εκεί έλαβαν κάθε είδους προφυλάξεις. Έλαβαν κάθε είδους ενέργειες με το προσωπικό τους, τα όπλα και τα εργαλεία τους ενάντια σε κάθε πιθανότητα. Ως αποτέλεσμα μιας προδοτικής και απαίσιας επίθεσης, οι φίλοι μας έγιναν μάρτυρες. Το αίμα των μαρτύρων μας δεν θα μείνει στο έδαφος. Ο αγώνας εδώ θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή, αποφασιστικότητα και σθένος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάτι έχει τελειώσει πριν τελειώσει αυτός ο αγώνας. για να έχει νόημα αυτό που κάναμε πριν, ο αγώνας μας πρέπει να πάει μέχρι το τέλος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε οι προσπάθειες εδώ να μην πάνε χαμένες. Πρέπει να ολοκληρώσουμε απολύτως την αποστολή που μας δόθηκε για να δείξουμε ότι το αίμα των μαρτύρων μας δεν πάει χαμένο.”

a7.jpg

Έκκληση στη Ρωσία να δεσμευτεί

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες στη ζώνη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Ιντλίμπ μετά την επιχείρηση Ανοιξιάτικης Ασπίδας, ο Ακάρ χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Υπάρχουν συμφωνίες που υπογράφηκαν μετά τις συνομιλίες μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τηρούμε αυτές τις συμφωνίες. Έχουμε εκπληρώσει τις ευθύνες μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Περιμένουμε από τους συνομιλητές μας να συμμορφωθούν με αυτές τις συμφωνίες και τις ευθύνες τους εδώ. Η κατάπαυση του πυρός εδώ πρέπει να συνεχιστεί, η σταθερότητα πρέπει να διασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό, η περιοχή πρέπει να γίνει ασφαλής και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για τους Σύριους εκεί να ζουν με άνεση και ασφάλεια. Αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια και την ειρήνη των ανθρώπων εκεί, καθώς και για την πρόληψη ενός νέου κύματος μετανάστευσης με οποιονδήποτε τρόπο. Ως Τουρκία, δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη μετανάστευση. Η βάση αυτού έγκειται στο να καταστεί η περιοχή ασφαλής και σταθερή. Αγωνιζόμαστε για αυτό».

Από την αρχή του έτους εξουδετερώθηκαν 1926 “τρομοκράτες”

Αναφέροντας ότι το προσωπικό των ΤΕΔ, με τον ηρωισμό, την αποφασιστικότητα και το σθένο του, συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και του έθνους, ο Ακάρ είπε: «Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, 1.926 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί σε επιχειρήσεις στη χώρα, το Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Μέχρι να εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με αυξανόμενη βία, ρυθμό και επιθετικό πνεύμα. Ας ελπίσουμε ότι ο Τούρκος στρατιώτης θα εξουδετερώσει τον τελευταίο τρομοκράτη, θα σώσει το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι εν λόγω δραστηριότητες πραγματοποιούνται με τρόπο που να γίνονται σεβαστά τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ιράκ και της Συρίας και συνέχισε: “Ο μόνος στόχος μας είναι οι τρομοκράτες. Παλεύουμε εναντίον των τρομοκρατών. Όπου κι αν είναι ο τρομοκράτης, αυτός είναι ο στόχος μας. οι τρομοκράτες αισθάνονται την ανάσα του Τούρκου στρατιώτη στο σβέρκο τους”

Η κατάσταση στο Ιντλίμπ

Στη συνάντηση της Αστάνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στις 4-5 Μαΐου 2017, ορισμένες περιοχές του Ιντλίμπ και των γειτονικών επαρχιών (επαρχίες Λατάκιας, Χάμα και Χαλεπίου), βόρεια της επαρχίας Χομς, ανατολική Γούτα στην πρωτεύουσα Δαμασκού και περιοχές νότια της χώρας (Ντέρα και Κουνέιτρα) δημιουργήθηκαν 4 «ζώνες αποκλιμάκωσης». Όμως, το καθεστώς της Δαμασκού και οι τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Ιράν κατέλαβαν 3 από τις 4 περιοχές με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας και κατευθύνθηκαν προς το Ιντλίμπ. Η Τουρκία κατέληξε σε πρόσθετη συμφωνία στο Σότσι για την ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η Ρωσία και οι δυνάμεις του καθεστώτος ξεκίνησαν επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής τον Μάιο του 2019 και κατέλαβαν αρκετούς μεγάλους οικισμούς εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ.

Τέλος, επιτεύχθηκε νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στις 5 Μαρτίου 2020 στη Μόσχα.

Η κατάπαυση του πυρός, την οποία παραβιάζουν κατά καιρούς οι δυνάμεις του καθεστώτος, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό. Κατά την περίοδο 2017-2020, περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες έπρεπε να μεταναστεύσουν σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα λόγω των επιθέσεων της Ρωσίας και των δυνάμεων του καθεστώτος.

Πηγή: KARAR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube