REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Σεπτεμβρίου 2021

«No Time To Die»: Μισός αιώνας κατασκοπείας, γοητείας και περιπέτειας οδήγησε εδώ

«No Time To Die»: Μισός αιώνας κατασκοπείας, γοητείας και περιπέτειας οδήγησε εδώ

Η 25η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, έρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου στις σκοτεινές αίθουσες. Για τον Ντάνιελ Κρεγκ αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα υποδυθεί τον θρυλικό πράκτορα 007 και έτσι το «No Time to Die» αποτελεί ένα τέλος εποχής.

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη υπόθεση, ο Τζέιμς Μποντ έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στη Τζαμάικα. Η γαλήνη της καθημερινότητάς του θα είναι προσωρινή και θα διακοπεί απότομα όταν ένας παλιός γνώριμος, ο Φίλιξ Λέιτερ της CIΑ, θα εμφανιστεί για να ζητήσει τη βοήθειά του. Η αποστολή διάσωσης ενός επιστήμονα τον οποίον έχουν απαγάγει θα αποδειχθεί πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι έδειχνε.

Ο Τζέιμς Μποντ, μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή που θα του υποδείξουν τα παρακρατικά μυστικά και οι απρόσμενες αποκαλύψεις, θα οδηγηθεί στα χνάρια ενός μυστηριώδους «κακού», ο οποίος έχει στην κατοχή του μια επικίνδυνη, νέα τεχνολογία.

 

Ο σκηνοθέτης Κάρι Τζόσι Φουκουνάγκα έγινε παγκοσμίως γνωστός από το πετυχημένο τηλεοπτικό θρίλερ «True Detective» (2014). Πρόκειται για τον πρώτο Αμερικάνο σκηνοθέτη που ανέλαβε ταινία του Μποντ.

Ενώ οι παλιότερες περιπέτειες του Μποντ ήταν αυτοτελείς και δεν συνδέονταν ως περιπέτειες, οι ταινίες με τον Ντάνιελ Κρεγκ είναι πολύ συνδεδεμένες και αποτελεί η μια τη συνέχεια της άλλης. Το «Quantum Of Solace» (2008) ξεκινούσε εκεί που τελείωνε το «Casino Royale» (2006) και το «Skyfall» (2012) αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της πρώιμης ζωής του Μποντ.

Το «No Time To Die» ξεκινά στον απόηχο του «Spectre» (2015) και με περίτρανο και επιβλητικό τρόπο, κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο -που ενσάρκωσε ο Ντάνιελ Κρεγκ, μια εποχή ολόκληρη -όλες τις αποστολές του 007- και χαρίζει στη θρυλική σειρά ένα συγκλονιστικό φινάλε και ένα νέο ξεκίνημα. Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης «το “No Time To Die” βάζει τέλος σε μια μεγάλη ιστορία και δένει μεταξύ τους πολλές πτυχές της ζωής του πράκτορα». Τα επτασφράγιστα μυστικά, οι μεγάλες προδοσίες και η άρρηκτη εμπιστοσύνη, είναι θέματα που κυριάρχησαν στις τέσσερις τελευταίες ταινίες με τον Τζέιμς Μποντ και στην τελευταία περιπέτεια, ο πράκτορας θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τα αισθήματά του.

 

Σύμφωνα με τον παραγωγό του φιλμ: «Αν ο Μποντ πρόκειται να δεσμευτεί σε μια σχέση, αυτό είναι κάτι που θα φέρει συναισθηματικές προκλήσεις. Έτσι, η εμπιστοσύνη και η προδοσία είναι το μεγαλύτερο θέμα σε αυτήν την ταινία. Άλλωστε, όταν ένας ήρωας έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στις μυστικές υπηρεσίες, ποια είναι η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του;».

«Αυτή η ταινία έρχεται έξι χρόνια μετά το “Spectre”. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τότε και μια μεγάλη πρόκληση ήταν το πώς η ταινία θα ήταν προϊόν της εποχής της αλλά παραμένοντας  πιστή στο κλασσικό σύμπαν του Μποντ, το οποίο ποτέ δεν είναι πραγματικά προσαρμοσμένο σε μια συγκεκριμένη εποχή».

Το δίδυμο των σεναριογράφων Νιλ Πέρβις και Ρόμπερτ Γουέιντ, πλαισίωσε η ολοένα ανερχόμενη Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, η οποία είχε δώσει άριστα δείγματα γραφής στα τηλεοπτικά «Fleabag» και «Killing Eve». Μαζί με τον Κάρι Τζόσι Φουκουνάγκα, έδωσαν άλλη πνοή σε αυτήν την καταιγιστική περιπέτεια, όπου ο Μποντ θα βοηθήσει την MI6 να αναστρέψει την πορεία ενός καταστροφικού όπλου.

Ο Ντάνιελ Κρεγκ υποδύεται για 5η φορά τον θρυλικό ήρωα που έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στον σύγχρονο εμπορικό κινηματογράφο. Παρά την απαράμιλλη δεξιότητά του σε ορισμένους τομείς, παρά τη γοητεία του και παρά την αλάνθαστη αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωσης, ο Μποντ του Ντάνιελ Κρεγκ είναι τρωτός και σάρκινος. Δεν είναι ο μυθικός ήρωας του θρύλου. Έχει πολλά να μάθει. Ο Μποντ είναι ένας πολύπλευρος ήρωας, ένας άνθρωπος του οποίου η επιτυχία μετριάζεται από περιστασιακές αποτυχίες. Είναι ένα μείγμα του φωτός και του σκότους που συχνά περιβάλλεται από ανείπωτη απειλή. Το κοινό έχει αγαπήσει και δεχτεί αυτήν την αλλαγή στον χαρακτήρα. Έχει δει τον Μποντ να γίνεται άτρωτος πράκτορας, να αποκτά άδεια για να σκοτώσει, να ζει και να αφήνει τους άλλους να πεθαίνουν, να ζει μονάχα δυο φορές, αλλά τώρα δεν έχει χρόνο να πεθάνει. Και οι θεατές τον βλέπουν να κουβαλάει τα τραύματά του.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κρεγκ: «Ήθελα ο Μποντ να μοιάζει με πληρωμένο δολοφόνο και ήθελα να συμπεριφέρεται σαν τέτοιος, γιατί αυτό είναι, ένας πληρωμένος δολοφόνος. Έτσι γράφτηκε. Αλλά ήθελα μια σύγχρονη προσέγγιση σε αυτό».

Ρόλος κλειδί σε αυτήν την τελική, απόλυτη περιπέτεια είναι ξανά η Μάντελεϊν Σγουάν (Λία Σεϊντού), η πρώτη ηρωίδα που παραμένει το ερωτικό ενδιαφέρον του Μποντ σε δεύτερη ταινία. Όμως, αυτήν τη φορά η Μάντελεϊν θα ξεδιπλωθεί περισσότερο και θα αντιληφθούμε ότι πρόκειται για πολυδιάστατο χαρακτήρα, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Και, φυσικά, υπάρχει και ο αινιγματικός σύνδεσμος με τον αδίστακτο Σάφιν, τον οποίον υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ράμι Μάλεκ.

Η απειλή, όμως, κρύβεται ακόμη στο πρόσωπο του αινιγματικού Μπλόφελντ, τον οποίον είχε ενσαρκώσει υποδειγματικά ο Κριστόφ Βαλτς στο «Spectre».

Ιδιαίτερα εκρηκτική είναι η παρουσία της Ναόμι Χάρις, η οποία έχει απογειώσει τον ρόλο της Μις Μανιπένυ από το «Skyfall» και μετά.

Η Λία Σεϊντού, η Ναόμι Χάρις και η Λασάνα Λιντς που θα είναι το νέο πρόσωπο στη μυθολογία, ως η νέα πράκτορας «00», θα αποτελούν ένα τρίγωνο γυναικών που θα ορίσει το κατασκοπικό πλαίσιο δράσης του Τζέιμς Μποντ, στη μεγαλύτερη αποστολή της ζωής του- στην αποστολή που οδηγούσαν όλες οι προηγούμενες.

Στους κύκλους των συμμάχων, ο εξαιρετικός Μπεν Γουίσοου παραμένει στον ρόλο του Q και ο πάντα στιβαρός Ρέιφ Φάινς μάς συναντά στον ρόλο του M. Και, φυσικά, υπάρχει και ο δεσμός του Μποντ με τον Φίλιξ Λέιτερ της CIA, τον οποίο υποδύεται ο Τζέφρι Ράιτ.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμη πρωτοεμφανιζόμενοι χαρακτήρες. Ο δυναμικός και αδίστακτος Πρίμο -που ερμηνεύει ο Νταλί Μπενσάλα, η Παλόμα της CIA -που ερμηνεύει η Άνα ντε Αρμάς και ο Ρώσος επιστήμονας Βάλντο -τον οποίο ενσαρκώνει ο Ντέιβιντ Ντένσικ. Τέλος, υπάρχει και ο Λόγκαν Ας που εργάζεται στενά με τον Φέλιξ, στη CIA και τον ενσαρκώνει ο Μπίλι Μάγκνουσεν.

Αλλά ας μην ξεχνάμε και την επανεμφάνιση της Aston Martin DB5, που είναι ένας χαρακτήρας από μόνη της.

Η αφοσίωση στην MI6 θα δοκιμαστεί; Ποιοι ρόλοι θα φέρουν τις ανατροπές; Τι μυστικά κρύβουν τα πιόνια πίσω από την παγκόσμια συνομωσία; Ποιες δυνάμεις θα συγκρουστούν; Ποια κρυφά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την αποστολή; Για ποιον απ’ όλους υπάρχει χρόνος να πεθάνει;

Η παραγωγή του «No Time To Die» ήταν θηριώδης και τα γυρίσματα ήταν απαιτητικά και χρονοβόρα. Η 25η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ δεν θα άξιζε τίποτα λιγότερο. Μέρος των γυρισμάτων έγινε στα κρύα και απομονωμένα δάση της Νορβηγίας και σε παραδοσιακά χωριά της Αυστρίας, προτού μεταπηδήσει στο θερμό, μεσογειακό κλίμα της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ματέρα.

Ένα σημαντικό κομμάτι των γυρισμάτων έγινε και στην Τζαμάικα, που αποτέλεσε σανατόριο και καταφύγιο του εμπνευστή του Μποντ, του συγγραφέα των κλασικών ιστοριών του 007,  Ιαν Φλέμινγκ. Άλλωστε, μέρος των γυρισμάτων του «Dr. No» (1962) και του «Live And Let Die» (1973) είχαν γυριστεί στην Τζαμάικα. Φυσικά, το Λονδίνο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γεωγραφία της κατασκοπικής δράσης, και ο Τζέιμς Μποντ, αυτή τη φορά, θα έρθει πιο κοντά από ποτέ με την πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Το «No Time To Die» σηματοδοτεί τα 50 χρόνια κινηματογραφικής ζωής για τον πράκτορα 007. Αυτή η ιστορία είναι και η πιο προσωπική για τον 007, καθώς κορυφώνει με σπάνιο τρόπο την αναβίωση του ήρωα στις τέσσερις τελευταίες ταινίες. Ο Τζέιμς Μποντ δεν έχει χρόνο να πεθάνει και θα ζει για πάντα. Και η κινηματογραφική του κληρονομιά θα παραμείνει εμβληματική. Το «No Time To Die» μάς δίνει τον Τζέιμς Μποντ στην καλύτερή του περιπέτεια, με την πιο απροσδόκητη πλοκή, με την πιο ευφάνταστη σκηνοθεσία, με την πιο συγκλονιστική ιστορία. Μισός αιώνας κατασκοπείας, γοητείας και περιπέτειας οδήγησε εδώ.

Σκηνοθεσία: Kάρι Τζόσι Φουκουνάγκα.
Σενάριο: Νιλ Πέρβις, Ρόμπερτ Γουέιντ Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ και Kάρι Τζόσι Φουκουνάγκα.
Παίζουν: Ντάνιελ Κρεγκ, Ράμι Μάλεκ, Λεά Σεϊντού, Τζέφρι Ράιτ, Κρίστοφ Βάλτς, Ναόμι χάρις, Ρέιφ Φάινς, Λασάνα Λιντς. Παραγωγή: Μπάρμπαρα Μπροκόλι, Μάικλ Τζ. Γουίλσον.
Διάρκεια: 163΄
Μουσική: Χανς Τσίμερ, σε συνεργασία με τον Τζόνι Μαρ (The Smiths) στην κιθάρα.
Περιέχει το τραγούδι «No Time to Die», από την Μπίλι Έλις και τον Φινέας Ο’ Κόνελ.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube