Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 18 Σεπτεμβρίου 2021

Νέο «πόλεμο» με Navtex ξεκινά η Άγκυρα: ΑΟΖ έως την Κρήτη διεκδικεί η Τουρκία – Έτοιμο να «σπάσει» τη «Γαλάζια Πατρίδα» το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Νέο «πόλεμο» με Navtex ξεκινά η Άγκυρα: ΑΟΖ έως την Κρήτη διεκδικεί η Τουρκία – Έτοιμο να «σπάσει» τη «Γαλάζια Πατρίδα» το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η «μάχη» των ερευνητικών. ΑΟΖ έως την Κρήτη διεκδικεί η Τουρκία. Σε Καστελόριζο, Κύπρο αλλά και νότια της Κρήτης τα επόμενα επεισόδια. Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό.

Πιστή στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρά την δήθεν διάθεση για αποκλιμάκωση η Άγκυρα έσπευσε με antinavtex να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Αθήνας για θαλάσσιες έρευνες  μόλις λίγα μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και να ανεβάσει το «θερμόμετρο». Επαναφέρει τον γνωστό προκλητικό χάρτη που απέστειλε στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020 με τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ «εξαφανίζει» Κρήτη, Κάρπαθο,Κάσο, Ρόδο και όπως πάντα το Καστελόριζο και διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου ως Τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Η υπόθεση με το Γαλλικών συμφερόντων και σημαία Μάλτας ερευνητικό Nautical Geo φαίνεται ότι μόλις τώρα αρχίζει και θα δείξει τόσο τις προθέσεις του άξονα Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ όσο και τον τρόπο αντίδρασης της Άγκυρας. Το πλοίο ήδη άρχισε να «ερευνά» την διαδρομή του αγωγού East Med από το Ισραήλ έως και την Κρήτη σε πρώτη φάση αρχίζοντας μάλιστα να συλλέγει επιστημονικά στοιχεία από τη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές του νησιού. Και πριν καλά καλά οι Ελληνικές αρχές εκδώσουν τη σχετική navtex οι γείτονες έσπευσαν να απαντήσουν με δική τους ναυτική οδηγία.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή παρατηρείται κινητικότητα πλοίων του Τουρκικού στόλου αν και αυτή μπορεί να συνδέεται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Άλλωστε μόλις πριν από έξι μήνες Τουρκική φρεγάτα είχε παρενοχλήσει μέσω ασυρμάτου το Γαλλικό ερευνητικό L’atalante το οποίο πραγματοποιούσε επιστημονικό πλου και έρευνες νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους επόμενους μήνες το Nautical Geo θα πρέπει να κινηθεί ανατολικά για να συνεχίσει την έρευνα νότια του Καστελόριζου έως την Κύπρο πάνω στην ‘’πορεία’’ του East Med. Δηλαδή ακόμη πιο ‘’βαθιά’’ μέσα στην ‘’καυτή’’ περιοχή την οποία διεκδικεί η Τουρκία. Εκεί όπου το Oruc Reis συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία είχε προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες υπό την συνεχή επιτήρηση του Ελληνικού Στόλου. Τόσο η απόφαση του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ να προχωρήσουν στις έρευνες και σε πιο χρονικό διάστημα όσο και η αντίδραση της Άγκυρας θα βρεθούν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα οι γείτονες ετοιμάζονται για νέες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες μεταξύ των Τουρκικών ακτών και της Κύπρου ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες έρευνες και σε άλλες περιοχές. Με δεδομένο ότι Barbaros και Oruc Reis έχουν ‘’σαρώσει’’ τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο έως σχεδόν τις ανατολικές ακτές της Ρόδου το επόμενο βήμα για τους γείτονες αν θελήσουν και πάλι να δοκιμάσουν τα Ελληνικά αντανακλαστικά είναι να στείλουν τα σκάφη τους Δυτικά. Στην περιοχή δηλαδή την οποία έχουν ‘’μαρκάρει’’ ως δήθεν Τουρκική υφαλοκρηπίδα με την αποστολή συντεταγμένων στον ΟΗΕ ή ακόμα και στην περιοχή του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου σε περίπτωση που αποφασίσουν να εκτινάξουν την ένταση στα ύψη. Και με την αντιπολίτευση να πιέζει συνεχώς τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να δείξει ‘’πυγμή’’ απέναντι στην Ελλάδα με κύριο επιχείρημα τη  δήθεν αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube