Weather Icon
Τουρκία 11 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα στροφή Ερντογάν – “Αδειάζει” την Μουσουλμανική Αδελφότητα;

Νέα στροφή Ερντογάν – “Αδειάζει” την Μουσουλμανική Αδελφότητα;

Ο Ερντογάν, αντί για τα τέσσερα δάχτυλα της Rabia, σήκωσε τα δύο δάχτυλα της… νίκης

Εγκαταλείπει ο Ερντογάν την Μουσουλμανική Αδελφότητα;

Στην ομιλία του προέδρου Ερντογάν στο Μαράς της κεντρικής Ανατολίας χθες, φάνηκε η επίδραση της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων με την Αίγυπτο, αφού την τελευταία στιγμή άλλαξε τον κλασικό χαιρετισμό της  «Rabia», με τον οποίον χαιρετούσε τα πλήθη τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος και πρόεδρος του AK Party Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δεν έκανε το σήμα της Rabia στην τελευταία του ομιλία στο Μαράς.

Εδώ και πολύν καιρό, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεινε τις ομιλίες του φωνάζοντας το σύνθημα των γενοκτόνων Νεοτούρκων «Ένα κράτος! Μία Σημαία! Ένα Έθνος! Μια πατρίδα!» και χαιρετούσε τον κόσμο κάνοντας με το χέρι του  το σύμβολο Rabia σηκώνοντας 4 δάχτυλα στα χέρια του, αλλά αυτή τη φορά δεν ολοκλήρωσε το σήμα Rabia στην Διευρυμένη Σύνοδο της Νομαρχιακής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Μαράς.

Στο βίντεο, το οποίο μοιράστηκε ευρέως στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ο Ερντογάν να λέει το «Ένα κράτος! Μία Σημαία! Ένα Έθνος!» και τα μέλη του ΑΚΡ να επαναλαμβάνουν το σύνθημα και να ετοιμάζονται να σηκώσουν τα χέρια τους για το χαιρετισμό της «Rabia» με τα τέσσερα δάχτυλά τους.

Περίμεναν όμως να πει ο Ερντογάν το “Μια πατρίδα!”, για να χαιρετίσουν. Ο Ερντογάν, έμεινε σιωπηλός για λίγο και επανέλαβε το “Ένα κράτος” δύο φορές, και πλοκλήρωσε την ομιλία του με τις λέξεις λέγοντας «Ναι… Συνεχίζουμε το δρόμο που χαράξαμε χωρίς διάλειμμα».

Στη χθεσινή συνάντηση, ο Ερντογάν, αντί να καλέσει τα μέλη του κόμματός με το «Ας κάνουμε τη Ράμπια μας», όπως έκανε συνήθως, αυτή τη φορά κάλεσε το κοινό του να επαναλάβει το σύνθημα «Ένα κράτος! Μία Σημαία! Ένα Έθνος! Μια πατρίδα!», «Ας κάνουμε τον όρκο μας».

Αυτή η στάση του Προέδρου Ερντογάν προκάλεσε σχόλια ότι απέφυγε να κάνει το σήματης Rabia λόγω της διαδικασίας εξομάλυνσης που ξεκίνησε με την Αίγυπτο.

İşte Erdoğan'ın yaptığı Rabia'nın anlamı - Rabia ne demek, İzle - tg mobile
Ο κλασικός χαιρετισμός του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια είναι αυτός της Rabia

Ως γνωστόν, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου για την εκ νέου ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες διακόπηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 που έληξε την εξουσία του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τέλος, να αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η ιδεολογία αλλά και η στρατηγική του Ερντογάν στηρίζεται όχι απλά στον προσεταιρισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά στην ηγεσία της οργάνωσης αυτής από τον ίδιο και την Τουρκία.

Εύλογο είναι λοιπόν να αναρωτηθούμε τι οδήγησε τον Ερντογάν στην αλλαγή πολιτικής και πόσο σημαντικοί είναι οι λόγοι που τον υποχρέωσαν να κάνει  αυτήν την έστω και προσχηματική στροφή.

Πηγή: gazeteduvar.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube