Weather Icon

Νέα εποχή για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες Belharra

Νέα εποχή για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες Belharra

Εξοπλισμοί: Το θρίλερ της επιλογής νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό! Νέα εποχή με τις Belhara

Ελλάς, Ελλάς σκέπαζε κι εμάς…..

Από τη Συντακτική Ομάδα του amynageostratigiki.eu

Το θρίλερ της επιλογής νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) έλαβε τέλος με τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν από το Παρίσι, πριν από λίγο.

Τρείς (3+1) φρεγάτες Belhara για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) το οποίο τελευταία φορά που ενέταξε καινούρια κύρια μονάδα επιφανείας στο δυναμικό του, ήταν το μακρινό 1996 (!).

Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για το αν τα πλοία που τελικώς επιλέχθηκαν ήταν τα καλύτερα του «διαγωνισμού» . Ίσως και να μην ήταν. Όμως πλέον αυτά είναι. Κι αυτά εισάγουν το ΠΝ σε μια νέα εποχή. Ήταν πραγματικά κρίμα, αυτά τα εξαιρετικά πληρώματα να μην επιχειρούν με τα ανάλογα πλοία.

Βέβαια, οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Μενέντεζ στην Αθήνα, έλεγαν πως η επιλογή των Αμερικανικών φρεγατών HF-2 ( αυτές πάντως σίγουρα ήταν τα χειρότερα πλοία του «διαγωνισμού») ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Μεσολάβησε όμως η υπογραφή της AUKUS με την Αυστραλία να δείχνει το δρόμο της εξόδου στη Naval Group, η οποία μετά από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από τις Ρουμανικές αρχές ότι ακυρώνεται η συμφωνία για τις 4 Gowind.

Το τι ακολούθησε μετά είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Άλλοι λένε ότι το όλο σκηνικό ήταν στημένο. Άλλοι ότι, προκειμένου οι Αμερικανοί να χρυσώσουν το χάπι, παραχώρησαν τη συγκατάθεσή τους στους Γάλλους για το Ελληνικό πρόγραμμα και να τους παρέδωσαν τα κλειδιά της Μεσογείου. Αυτό ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι πως η Γαλλία του Μακρόν και οι σύμμαχοί της έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν για μια «Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης» .

Προσωπικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Πλήθος ακαδημαϊκών, αλλά και αποστράτων τα τελευταία έτη μιλούν εντόνως για τη δημιουργία ενός υπονατοικού θύλακα ο οποίος θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και τη ασφάλεια στην περιοχή. Δεν δίστασαν μάλιστα να αναλάβουν το ρίσκο και να συντάξουν ενυπόγραφη επιστολή και να την καταθέσουν υπόψιν της Πολιτικής Ηγεσίας με την οποία τάσσονταν υπέρ της αγοράς των γαλλικών πλοίων και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

(Μάζης Ιουλιος 2020: https://www.youtube.com/watch?v=JO1br-mbmBE)

Ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι δικαιώνονται, καθώς παράλληλα με την εξαγγελία των νέων πλοίων, ανακοινώθηκε επιτέλους και η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας η οποία προβλέπει αμοιβαία αμυντική συνδρομή.

Για την Πατρίδα μας είναι η τρίτη τέτοιου είδους συμφωνία μετά από αυτή με τα ΗΑΕ και τη Σ. Αραβία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο amynageostratigiki.eu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube