Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα ανοικτά της ανατολικής ακτής της νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.
Λίγο μετά την εκτόξευση, ο απεσταλμένος της Βόρειας Κορέας Κιμ Σονγκ μίλησε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα της Πιονγκγιάνγκ στην αυτοάμυνα και τη δοκιμή όπλων. Ο Βορράς είχε το δικαίωμα να «αναπτύξει, να δοκιμάσει, να κατασκευάσει και να κατέχει» οπλικά συστήματα, είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα «χτίζει την εθνική άμυνα προκειμένου να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Πιονγκγιάνγκ έκανε δοκιμές βαλλιστικών και πυραύλων κρουζ. Πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, η Βόρεια Κορέα είχε επίσης εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον Νότο.
Η ΛΔ Κορέας αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν όχι μόνο τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά να φθάσουν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Έχει αυτοανακηρυχθεί πυρηνική δύναμη. Κατά εκτιμήσεις του αμερικανικού οργανισμού Ένωση για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών (Arms Control Association) που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020, ενδέχεται να διαθέτει 30 ως 40 πυρηνικές κεφαλές.
Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι γνώριζε την εκτόξευση του πυραύλου αλλά δεν αποτελούσε άμεση απειλή για το αμερικανικό προσωπικό ή τους συμμάχους του. Ωστόσο, η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού είπε ότι η εκτόξευση “«όνισε τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο των παράνομων όπλων [της Βόρειας Κορέας]».
Την Τρίτη, ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν το υπουργείο Άμυνας ότι το βλήμα μπορεί να ήταν βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος απαγορεύτηκε υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν διέταξε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σεούλ να αναλύσει τυχόν προθέσεις πίσω από την τελευταία εκτόξευση πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ και τις πρόσφατες δηλώσεις της ισχυρής αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο-Γιόνγκ η οποία είχε δηλώσει ότι ήταν ανοιχτοί στην πρόταση του Μουν για να κηρύξουν επίσημα ένα τέλος στον πόλεμο της Κορέας, αλλά πρόσθεσε ότι ο Νότος έπρεπε πρώτα να σταματήσει τις «εχθρικές πολιτικές» του. Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον Νότο για διπλά πρότυπα σε σχέση με στρατιωτικές δραστηριότητες.
naftemporiki.gr