Weather Icon

“Μύλος” λόγω της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δίπλα σε Ερντογάν-Τατάρ! Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη;

“Μύλος” λόγω της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δίπλα σε Ερντογάν-Τατάρ! Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη;

Θρίλερ με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου – Στο «Ground Zero» ο πρωθυπουργός, θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Θρίλερ με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου τις τελευταίες ώρες σχετικά με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» από τον Ερντογάν.

Στην Αθήνα υπήρξε δυσαρέσκεια για την κίνηση του Ελπιδοφόρου και υπήρξαν σκέψεις για ακύρωση της συνάντησης, ωστόσο τελικά το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα βρεθεί στον ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero) στη Νέα Υόρκη, όπου συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Ο Ελπιδοφόρος θα τον ξεναγήσει στον ελληνορθόδοξο ναό ο οποίος είχε καταστραφεί από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο

Νωρίτερα, ως ένδειξη δυσαρέσκειας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, επικαλέστηκε το «βεβαρημένο πρόγραμμά του» για να αποφύγει το ραντεβού.

Για την απόφαση του Κύπριου προέδρου συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου».

Δίπλα σε Ερντογάν-Τατάρ ο Ελπιδοφόρος στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου»

Η  εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων.

Αρκετοί ομογενείς και μερίδα πιστών από την Κύπρο αντέδρασαν στην παρουσία του Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια, καθώς στην ίδια εκδήλωση παρέστη και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Αντιδράσεις για την εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής εκφράστηκαν και από την Αρμενική Οργάνωση ANCA. «Με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον να του έχει γυρίσει πλάτη (τα γεράκια, τα περιστέρια και όλοι ενδιάμεσα) -και ενώ αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους- ο Ερντογάν στρατολογεί διπλωμάτες από το Αζερμπαϊτζάν, εκπροσώπους της παράνομης τουρκικής κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γι’ αυτή τη σκηνοθετημένη φωτογραφία στη Νέα Υόρκη» ανέφερε στο Twitter.

Μάλιστα, η τουρκική προεδρία δημοσίευσε εικόνες στο Twitter στις οποίες φαίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ίδιο πλάνο με τον Τατάρ και άλλους επίσημους στο Μανχάταν.

 

Συγχαρητήρια Ελπιδοφόρου στον Ερντογάν

Συγχαίροντας τον Ερντογάν με ανάρτηση στο Twitter, o Ελπιδοφόρος τόνισε πως παρών ήταν και ο Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνοντας ωστόσο μήνυμα προς την Τουρκία για την θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία αλλά και για το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Όπως πάντα επιμένω στην σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία» έγραψε.

 

Νέα Υόρκη: Τα ραντεβού και τα στοιχήματα του Μητσοτάκη

Έμφαση στην ισχυροποίηση της Ελλάδος διεθνώς μέσω της ενίσχυσης του ευρέος δικτύου συμμαχιών της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανάδειξη της θετικής προοπτικής, που διανοίγεται για την ελληνική οικονομία με άμεσο στόχο να καταστεί αυτή πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων, αλλά και σύσφιξη των σχέσεων με την ιδιαιτέρως δραστήρια Ομογένεια, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μολονότι, η νέα αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως, ελέω της επικράτησης της μετάλλαξης Δ, περιορίζει σημαντικά τις συναντήσεις, αλλά και τον αριθμό των μελών των αντιπροσωπειών, η ατζέντα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πλούσια. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, που αποπνέει η χώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη. Να καταδείξει, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα νέα «στοιχήματα» της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα, εξάλλου, της από κοινού καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης πρόκειται να έχει περίοπτη θέση στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και τους μετρήσιμους στόχους, που έχει ήδη υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας πως η ανάληψη αποφασιστικής δράσης επείγει, ειδάλλως, όπως τόνισε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EUMED9 ) οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλους.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας εκ νέου σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Εξάλλου, Κυπριακό και ελληνοτουρκικά αναμένεται να είναι το κυρίως «μενού» της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αύριο Πέμπτη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του περιφερειακού ρόλου της χώρας εντάσσεται και η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού σε δείπνο, που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών απόψε στη Νέα Υόρκη. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Αύριο το πρωί, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες Αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στις επαφές του με την σφριγηλή Ομογένεια των ΗΠΑ, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, βλέπουν την Ελλάδα να αλλάζει και να γίνεται μόδα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας σε δείπνο, που θα παρακαθίσει αύριο βράδυ στην Αμερικανική μητρόπολη. Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Άλλωστε, την προοπτική αύξησης των ξένων επενδύσεων προς την χώρα μας αναμένεται να διερευνήσει κατά τις επαφές του με σημαντικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μία τέτοια θα είναι αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστη προσωπική σχέση. Από την κυβέρνηση, παραπέμπουν, εξάλλου, στη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα, αλλά και την χορηγία του αμερικανικού «κολοσσού» για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον κ. Smith στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube