Weather Icon

Μια δήλωση που κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Μια δήλωση που κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Η δήλωση του στρατιωτικού ηγέτη των Κούρδων της Συρίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Άγκυρα

Η βρετανική εφημερίδα The Times, σε δημοσίευμά της που βασίζεται σε δήλωση του ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDG), που η Τουρκία θεωρεί ως προέκταση του PKK, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία.

Μάλιστα αναφέρθηκε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, είπε: «Δεν θα τους εγκαταλείψουμε και δεν θα τους αφήσουμε μόνους εκεί».

Η βρετανική εφημερίδα The Times ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να μην εγκαταλείψουν τις Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (YPG), την οποία υποστηρίζουν στη Συρία, όπως έγινε με τις δυνάμεις που υποαστήριζαν στο Αφγανιστάν.

Ο Ferhat Şahin, με κωδικό όνομα Mazlum Kobani, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDG), που περιλαμβάνει το YPG/PYD, δήλωσε στους Times ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι δεν θα τους εγκαταλείψει στη Συρία.

Μιλώντας στους Times, ο Şahin δήλωσε ότι ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Kenneth McKenzie, τον επισκέφθηκε για να του δώσει προσωπική διαβεβαίωση και να του μεταφέρει τα λόγια του Μπάιντεν.

«Είμαστε ανήσυχοι, μήπως αναχωρήσουν οι ΗΠΑ από την περιοχή»

Εκτός από μια αμερικανική μονάδα που αποτελείται από 900 στρατιώτες και δρα στην ανατολική Συρία, είναι επίσης γνωστή η παρουσία βρετανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές, οι οποίοι αποτελούν μέρος του συνασπισμού κατά του ISIS, εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή.

Η πολιτική της Μέσης Ανατολής των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει αλλάξει παρά την αλλαγή Προέδρου και υπουργών, είναι πολύ σημαντική για τις πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Ο Şahin, στη δήλωσή του στην εφημερίδα τόνισε ότι τη στιγμή που άκουσαν ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν, ανησύχησαν και οι ίδιοι, για την πιθανότητα να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ και από τη Συρία.

Όμως αυτό αποκλείστηκε από τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Kenneth McKenzie, ο οποίος τον επισκέφθηκε και τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube