Weather Icon
Λαθρομετανάστευση , Τουρκία 8 Σεπτεμβρίου 2021

Μεταναστευτικό: Ο Ερντογάν έπεσε στο λάκκο που έσκαβε για την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Μεταναστευτικό: Ο Ερντογάν έπεσε στο λάκκο που έσκαβε για την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Μετά το πογκρόμ εναντίον των Σύρων, η Άγκυρα λέει ότι έχει περισσότερους μετανάστες απ’ ότι μπορεί να αντέξει

Οι τοπικές αρχές δεν θα δεχτούν νέες εγγραφές για καθεστώς προσωρινής προστασίας μετά την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ Τούρκων και Σύρων μεταναστών, που κατέληξε στο θάνατο ενός νεαρού Τούρκου και στο προγκρόμ που ακολούθησε εναντίον των Σύρων, με τη συμμετοχή του τουκρικού παρακράτους

Η πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα κλείνει την πόρτα σε νέους μετανάστες. Από την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αρχές δεν δέχονται νέες εγγραφές για καθεστώς προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο νέος κανονισμός απαιτεί επίσης από όλους τους Σύριους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε άλλους νομούς στην Τουρκία και διαμένουν στην Άγκυρα, να εγκαταλείψουν την πόλη και να επιστρέψουν στον τόπο όπου είχαν αρχικά εγγραφεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bianet, το νέο μέτρο σχετίζεται πιθανότατα με τις επιθέσεις του περασμένου μήνα, στις οποίες ένα εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε σε σπίτια και καταστήματα Σύρων μεταναστών.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στα μέσα Αυγούστου στην περιοχή Altindag της Άγκυρας για τον θάνατο ενός 18χρονου Τούρκου ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από οδική διαμάχη μεταξύ Τούρκων και νεαρών Σύρων ανδρών. Το πλήθος έσπασε βιτρίνες και καταστήματα Σύρων, ανατρέποντας και πυρπολώντας αυτοκίνητα.

Η Τουρκία, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανησυχεί τώρα για ένα νέο κύμα μετανάστευσης που προκλήθηκε από την ανατροπή στο Αφγανιστάν, όπου το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα Ταλιμπάν ανέλαβε ξανά τον περασμένο μήνα την εξουσία μετά από 20 χρόνια.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι η αστυνομία στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει ελέγχους και θα στείλει όλους τους μετανάστες χωρίς τοπική εγγραφή στους νομούς όπου είναι εγγεγραμμένοι. Οι μετανάστες χωρίς καθεστώς πρόσφυγα ή άδεια παραμονής θα κρατούνται και θα αποστέλλονται σε κέντρα απέλασης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 3,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Σύροι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, η οποία έχει πληθυσμό 84 εκατομμυρίων και αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και υψηλή ανεργία τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία δέχθηκε περισσότερους Σύρους μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε στη Συρία το 2011.

Τέλος, η απόφαση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών, σχετίζεται με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το θέμα των μεταναστών, εν όψει νέου κύμματος Αφγανών στην Τουρκία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Οι Τούρκοι πολίτες, ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, στρέφονται πλέον εναντίον της  πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν, που είχε καταστήσει την Τουρκία “κέντρο διερχομένων” μεταναστών προς Ελλάδα και Ε.Ε. 

Πηγή: rmx.news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube