Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Σεπτεμβρίου 2021

Με θέα την ιστορία της Πόλης: Πίνοντας καφέ και θαυμάζοντας την ομορφιά του Κεράτιου Κόλπου (photos)

Με θέα την ιστορία της Πόλης: Πίνοντας καφέ και θαυμάζοντας την ομορφιά του Κεράτιου Κόλπου (photos)

Η Θωμαΐς Κιζιρίδου μάς ταξιδεύει σε γωνιές της Κωνσταντινούπολης

Κατά τη βυζαντινή εποχή ο Κεράτιος αποτελούσε ένα θαυμάσιο λιμάνι, με αγκυροβολημένα πλοία,  προβλήτες, αποβάθρες και αποθήκες στις οποίες αποθηκεύονταν τα διάφορα εμπορεύματα. Στο μακρύ θαλάσσιο τείχος του υπήρχαν πύλες που οδηγούσαν μέσα, στις συνοικίες που είχαν άπλετη θέα προς τον κόλπο.

Σήμερα τα παράλια κατά μήκος κοσμούνται από καταπράσινα πάρκα που φτάνουν μέχρι την τελευταία γέφυρα του Κερατίου, και στο τέλος του όπου σχηματίζονται μικρές καταπράσινες νησίδες.

Πρόκειται για μια παράλια οδό που ξεχειλίζει από ιστορία, κτήρια, εκκλησίες, προσκυνήματα και αρκετά εστιατόρια και καφέ, κάποια εκ των οποίων εδρεύουν σε ιστορικά οικήματα. Εκεί πίνεις τον καφέ σου και οσφραίνεσαι την ιστορία ενώ αντικρίζεις το Χρυσόν Κέρας των Βυζαντινών.

 

keratios triti gefyra
Η τρίτη γέφυρα του Κεράτιου Κόλπου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

 

Ο καφές στην Πόλη

Λέγεται ότι τα πρώτα δέντρα καφέ φύτρωσαν στην Αιθιοπία περίπου τον 6ο αιώνα. Το δέντρο έγινε γνωστό ως καφές διότι η περιοχή στην οποία ευδοκιμούσε ονομαζόταν Κάφα από τους ντόπιους.

Τα πρώτα καφενεία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία άνοιξαν το 1530, στη Δαμασκό, ενώ στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολη, άνοιξαν το 1554. Τα περισσότερα καφέ ήταν συγκεντρωμένα στην περιοχή Tahtakale, που σημαίνει ξύλινο κάστρο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube