Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Αθήνα – Γιατί δεν έλαβαν ειδοποίηση οι κάτοικοι (βίντεο)

Δημοσιεύτηκε στις

Πολλοί κάτοικοι της Αθήνας άκουσαν το απόγευμα της Τετάρτης τον δυνατό ήχο αεροσκαφών, γεγονός που μπορεί να τους προκάλεσε ανησυχία.

Πράγματι πολλά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν όντως πάνω από την Αθήνα.

Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου δεν έλαβαν ειδοποίηση, αφού πρόκειται για δοκιμαστικές πτήσεις ενόψει της Athens Flying Week 2021 που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Τανάγρα. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ενώ ακόμα και οι αφίξεις των αποστολών είναι εντυπωσιακές, όπως αυτή των αεροσκαφών της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Athens Flying Week, επιστρέφει για 9η φορά το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.

Οι θεατές θα μπορέσουν να δουν από κοντά τις μοναδικές πτητικές δυνατότητες του γαλλικού Rafale Solo Display, να νιώσουν τη συγκίνηση και την γοητεία της πτήσης ενός αυθεντικού Warbird, του ελληνικού Spitfire, να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές εναέριες “χορογραφίες” των Patrouille de France και των Saudi Hawks, να εκπλαγούν από τη δύναμη του ελληνικού F-16 Ζευς αλλά και του Δανέζικου F-16 Solo Display με τον κατακόκκινο διάκοσμο, να κλείσουν τα αυτιά τους στο πέρασμα των αμερικανικών F-15.

Όσοι βρεθούν στην Τανάγρα, θα παρακολουθήσουν από απόσταση αναπνοής την άσκηση “COMBAT EVAC” από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, διελεύσεις των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα πυροσβεστικά Canadair CL-415 και PZL.

Ακόμη, θα μπορέσουν να δούν τις μοναδικές διελεύσεις και τους σχηματισμούς που εξασφάλισε η ομάδα της Athens Flying Week για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη διοργάνωση συμμετέχει και η Aegean με το Α320 ΝΕΟ αλλά και η 114 Πτέρυγα Μάχης μαζί με την ΕΑΒ που παρέχουν τις εγκαταστάσεις τους στη διοργάνωση.

Οι επισκέπτες της “Athens Flying Week”, θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με το γαλλικό Rafale, τα Tornado και τα F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τα ιταλικά M-346, το C-130 από το Βέλγιο, τα αυστριακά PC-7 και φυσικά το Eurofighter Typhoon και το Tornado από την Γερμανία.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Μέλη των Daltons οι Τούρκοι μαφιόζοι που γάζωσαν τα στελέχη της ΕΥΠ που τους παρακολουθούσαν

Η δράση των μελών της συμμορίας Daltons είναι αρκετά γνωστή και στη χώρα μας, καθώς εμπλέκονται σε περισσότερες από 10 ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βίντεο από το ΙΧ των τριών τούρκων από την τουρκική συμμορία Daltons, που άνοιξε πυρ κατά των ανδρών της ΕΥΠ στη Θέρμη, φέρνει στο φως το Newpost. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή «Ταγαράδες» της Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης της ΕΥΠ, για συλλογή πληροφοριών σχετικά με το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε παρακολούθηση του αυτοκινήτου που επέβαιναν οι τρεις Τούρκοι, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως μέλη της τουρκικής μαφίας, που εμπλέκεται σε ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο των Τούρκων σταμάτησε δήθεν για βενζίνη στο πρατήριο και ένας από τους επιβάτες βγήκε έξω και πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου της ΕΥΠ, που τους ακολουθούσε και επέβαινε μόνο ο οδηγός. Το όχημα δέχτηκε πέντε σφαίρες στο μπροστινό μέρος και στην πόρτα του συνοδηγού, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί ο οδηγός (στέλεχος της ΕΥΠ), ενώ οι Τούρκοι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Βίντεο με το όχημα των Daltons

Οι αστυνομικοί γνωρίζουν τα στοιχεία των τριών Τούρκων που ερευνούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς έχουν ήδη ποινικό παρελθόν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Τουρκία. Παράλληλα, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το όχημα που χρησιμοποιούσαν οι τρεις Τούρκοι, με σκοπό να εντοπίσουν τις κινήσεις τους πριν και μετά τους πυροβολισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακολούθηση βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με σκοπό οι άνδρες της ΕΥΠ να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της συμμορίας.

Τουρκική μαφία εν δράσει: Νόμιζαν ότι τους παρακολουθούσαν οι «Baygaralar»

Η δράση των μελών της συμμορίας Daltons είναι αρκετά γνωστή και στη χώρα μας, καθώς εμπλέκονται σε περισσότερες από 10 ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ εκτιμούν ότι οι επιβαίνοντες του ΙΧ θεωρούσαν πως το όχημα που τους παρακολουθούσε ήταν αντίπαλης μαφιόζικης ομάδας και γι’ αυτό πυροβόλησαν.

Πέντε συλλήψεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ συνελήφθησαν πέντε υπήκοοι Τουρκίας, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία τους, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τα έτερα -3- άτομα, ενώ συνολικά από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες στην οικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2,3- γραμμάρια κοκαΐνης, -2- γραμμάρια κάνναβης και -7- κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Οι σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις

Χαρτογράφηση των προμηθειών του πιο κρίσιμου ίσως υλικού για τη διασφάλιση της αποστολής του Ελληνικού Στρατού

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ελλάδα καλύπτει το σύνολο σχεδόν των αμυντικών της αναγκών αγοράζοντας από τρίτες χώρες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα πυρομαχικά, η εξάρτηση της χώρας από ξένους κατασκευαστές είναι μεγάλη.

Από τα μικρά διαμετρήματα όπως οι σφαίρες των 9 χιλιοστών για τα πιστόλια και τα φυσίγγια των πολεμικών τυφεκίων μέχρι τα βλήματα του πυροβολικού και των αρμάτων μάχης, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρίτες χώρες και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς φαίνεται πως οι δυνατότητες εγχώριας παραγωγής και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση προμήθειας πυρομαχικών με οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία, ενώ οι συμβάσεις με τα ΕΑΣ που εκκρεμούν, ορισμένες από τις οποίες υπεγράφησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επανεκκίνησαν εδώ και λίγο καιρό, έπειτα από τροποποιήσεις.

Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις-1
Γράφημα: Michael Kirki

Η «Καθημερινή» επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις προμήθειες πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων, του πιο κρίσιμου ίσως υλικού για τη διασφάλιση της αποστολής τους.

Ασφάλεια εφοδιασμού

Τα διδάγματα από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αμυντικής βιομηχανίας, ικανής να παράγει αναλώσιμα και πυρομαχικά γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες. Ο ρυθμός κατανάλωσης σφαιρών, βλημάτων και όλμων κατά τις πρώτες εβδομάδες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αλλά και της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, είναι ιλιγγιώδης.

Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις-2Στην Ελλάδα, ο Στρατός Ξηράς είναι ο κύριος «καταναλωτής» πυρομαχικών, μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος καθώς και ειδικών πυρομαχικών ή κατευθυνόμενων όπλων. Παρόλο που υπάρχουν ακόμη κάποια αποθέματα πυρομαχικών ελληνικής κατασκευής από παλαιότερες συμβάσεις, το σύνολο σχεδόν των προμηθειών, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον φορητό οπλισμό, δηλαδή σφαίρες για πιστόλια, τυφέκια, χειροβομβίδες κλπ, αγοράζονται μέσω του νατοϊκού οργανισμού προμηθειών NSPA.

Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις-3Για τα μεγαλύτερα διαμετρήματα, όπως τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού ή των επιθετικών ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού, οι κύριοι προμηθευτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία. Στις προμήθειες αυτές, τα ΕΑΣ είχαν κάποτε και θα μπορούσαν να έχουν και σήμερα, σημαντική συμβολή καθώς ήταν η μοναδική βιομηχανία με δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών 120 και 155 χιλιοστών αλλά και μικρότερων διαμετρημάτων όπως 7,62 και 5,56 που χρησιμοποιούνται στα πολεμικά τυφέκια. Ομως τα προβλήματα που επί σειρά ετών αντιμετώπιζε η εταιρεία οδήγησαν στο κλείσιμο της γραμμής παραγωγής και έστρεψαν τη χώρα στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά.

Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η εξαγορά των ΕΑΣ από τον τσεχικό όμιλο CSG και αναμένεται η επανεκκίνηση της γραμμής παραγωγής πυρομαχικών όλων των βασικών διαμετρημάτων.

Τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια ώστε να επανεκκινήσει η εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν παγώσει για περισσότερα από δέκα χρόνια και περιλαμβάνουν:

• την προμήθεια 10.500 φυσιγγίων Artemis και 4.500 φυσιγγίων Emerlec, τα οποία θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί από το 2005.

 21.940.288 φυσίγγια 5,56 χιλιοστών, σύμβαση που υπεγράφη το 2014 και ξεκίνησε να εκτελείται το 2020.

 την προμήθεια βομβιδίων 40 χιλιοστών αλλά και τα πυρομαχικά 30 χιλιοστών των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.  

Ναυτικό και αεροπορία 

Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις-4Oπως με τον Στρατό Ξηράς, τα πυρομαχικά του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας αγοράζονται από ξένους προμηθευτές. Οι δύο αυτοί Κλάδοι χρησιμοποιούν αρκετά εξελιγμένα και σύνθετα οπλικά συστήματα, τα οποία προμηθεύονται από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, ωστόσο, ορισμένα πιο «κοινά» πυρομαχικά, όπως τα βλήματα 76Χ62 των πυροβόλων Oto Melara και οι σφαίρες για τα πολυβόλα των 30 ή των 50 χιλιοστών, θα μπορούσαν να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.


Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις-5Στα πιο εξειδικευμένα οπλικά συστήματα, τη μερίδα του λέοντος έχουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύεται από την Αμερική πυραύλους AIM-9, AIM-120, AGM-88 HARM, AGM-154 JSOW, AGM-65 αλλά και όλες τις βόμβες, κατευθυνόμενες και μη, και από τη Γαλλία τους πυραύλους Meteor, Magic, Mica καθώς και τους πυραύλους στρατηγικής κρούσης SCALP και τους αντιπλοϊκούς AM-39 Exocet. Συμμετοχή έχει και η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με τους πυραύλους αέρος – αέρος IRIS-T, απάρτια των οποίων κατασκευάζονται και στην Ελλάδα.


Ποιες χώρες προμηθεύουν πυρομαχικά τις Ενοπλες Δυνάμεις-6Τα πυρομαχικά για τα πυροβόλα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού προέρχονται ως επί το πλείστον από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο οπλισμός των φρεγατών FDI θα είναι κυρίως γαλλικής προέλευσης (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster-30 και αντιπλοϊκοί Exocet) ενώ οι ΜΕΚΟ διαθέτουν πυραύλους ESSM και Harpoon από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι παλαιότερες τύπου S, είναι επίσης εξοπλισμένες με αμερικανικούς Sea Sparrow και Harpoon. Οι τορπίλες των υποβρυχίων είναι γερμανικής προέλευσης, ενώ και οι τρεις Κλάδοι ετοιμάζονται να παραλάβουν ισραηλινής κατασκευής οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στην Βοστώνη ο Ν. Δένδιας – Επισκέφθηκε το Εργαστήριο «Lincoln» του ΜΙΤ και την Αεροπορική Βάση «Hanscom»

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Βοστώνη με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα καινοτόμων προϊόντων διττής χρήσης, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, για το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και το μέλλον της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση ζητημάτων Ασφάλειας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε την Τρίτη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Βοστώνη με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα καινοτόμων προϊόντων διττής χρήσης, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, για το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και το μέλλον της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση ζητημάτων Ασφάλειας.

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας μετέβη επίσης στο Εργαστήριο του ΜΙΤ “Lincoln Laboratory”, εντός της Αεροπορικής Βάσης “Hanscom”, όπου παρακολούθησε παρουσιάσεις και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως  από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργεί νέα προϊόντα και να βρίσκει καινοτόμες λύσεις σε θέματα που θέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε επίσης σε συζήτηση στο ΜΙΤ “Lincoln Laboratory” με θέμα την «Ελληνική Αμυντική Καινοτομία». Κατά τη συζήτηση ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος και τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν τα  καινοτόμα  συστήματα Άμυνας και Ασφάλειας.

Στην επίσκεψή του στο ΜΙΤ “Lincoln Laboratory”, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε συγκεκριμένα ενημέρωση από τη Διευθύντριά του Δρ. Μελίσσα Γκούντχαρτ Τσόι (Melissa G. Choi) σχετικά με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (FFRDC), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ και διευθύνεται από το MIT για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε ακόμη ενημερώσεις για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “NCIS” (Next-Generation Incident Command System), από την επικεφαλής ερευνήτρια στο ΜΙΤ Lincoln Laboratory Καγιάλ Τιλάκ Κλέιπουλ (Kajal Claypool), για την εφαρμογή νέων συστημάτων χαρτογράφησης πυθμένων ωκεανών, από τον Άντριου Μάρτς (Andrew March) και για τη συλλογή δεδομένων από συστοιχίες ραντάρ σε χώρες της Συμμαχίας, από τον Γκρεγκ Χόγκαν (Gregg Hogan).

Επίσης, η μηχανικός και αναλύτρια του ΜΙΤ Lincoln Laboratory Αλίσσα Λιεμ (Alyssa Liem) παρουσίασε τις ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές ασφαλείας για την Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα του ΝΑΤΟ, ενώ το ανώτερο στέλεχος του εργαστηρίου Φρανσέσκα Ντ’ Αρκάντζελο (Francesca D’Arcangelo) παρουσίασε το “RADSIL”, δηλαδή το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Συστημάτων Αεροπορικής Άμυνας στην Αεροπορική Βάση Ραμστάιν (Ramstein Air Defense System Integration Laboratory).

Ακολούθησε επίδειξη συστημάτων C – UAS.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις25 λεπτά πριν

Τραμπ σε Πούτιν: «Η Ουκρανία για μένα έχει τελειώσει»

Το αποκαλυπτικό τηλεφώνημα Τραμπ - Πούτιν κατά το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκαταλείπει τον Ζελένσκι

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Πάρθεν η Ρωμανία: Ο Ποντιακός θρήνος για την Άλωση της Πόλης

Αν και μακριά από την πολιορκημένη Πόλη, οι "Έλληνες" της Τραπεζούντας ζουν το δράμα της Άλωσης.

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και η ωραία… κοιμωμένη

Δεν είναι μια ιστορία σαν παραμύθι, αλλά μια ιστορία πνιγμένη στο αίμα που πότισε τη γη και έναν θρήνο που...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η Κίνα προκαλεί τις Φιλιππίνες στην αντιπαράθεση στη Νότια Σινική Θάλασσα

H Κίνα δηλώνει την πρόθεσή της να παρακάμψει διεθνώς αναγνωρισμένα θαλάσσια σύνορα.

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Από την Άλωση της Ρωμανίας του Πόντου στην Άλωση της Εθνικής Μνήμης

Το Δικαίωμα στην ιστορική Μνήμη κατάντησε, από λίγους, ευτυχώς, συμπατριώτες μας να θεωρείται επικίνδυνο και πηγή εθνικιστικών ιδεολογημάτων.

Δημοφιλή