Weather Icon
Ιστορία 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μάχη του Μυριοκέφαλου: Σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1176, χάθηκε η τελευταία ελπίδα των Βυζαντινών

Μάχη του Μυριοκέφαλου: Σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1176, χάθηκε η τελευταία ελπίδα των Βυζαντινών

Η Μάχη του Μυριοκέφαλου πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1176 και μπήκε στην ιστορία ως «πανωλεθρία» του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, στην προσπάθειά του να εκδιώξει τους Σελτζούκους Τούρκους από τη Μικρά Ασία. 105 χρόνια (1071-1176) χώριζαν την τραγική ήττα του Βυζαντινού στρατού στη Μάχη του Μαντζικέρτ και την προσπάθεια αντεπίθεσης εναντίον των νομάδων από την Κεντρική Ασία, οι οποίοι προσπαθούσαν πια να ριζώσουν στα ιστορικά ελληνικά εδάφη.

Η μάχη έλαβε χώρα στη θρυλική Φρυγία, δίπλα στην πόλη Λαοδίκεια (σημερινό τουρκικό Ντενιζλί).

Οι Βυζαντινοί και οι σύμμαχοί τους, τα σώματα στρατού από το Πριγκιπάτο Αντιοχείας και την Ουγγαρία, κατάφεραν να οργανώσουν δυνατό μέτωπο εναντίον των Σελτζούκων, που για πρωτεύουσά τους πια είχαν την αρχαία ελληνική πόλη Ικόνιο. Το κράτος τους ονομαζόταν το Σουλτανάτο του Ικονίου ή Σουλτανάτο του Ρουμ (δηλαδή, το Σουλτανάτο των Ρωμαίων ή των Ρωμιών).

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube