Weather Icon

Κυνισμός Ερντογάν: Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία

Κυνισμός Ερντογάν: Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία

Αυτός είναι ο ισλαμικός φασισμός. Στην Τουρκία υπάρχουν 20 εκατομ. Κούρδοι, χωρίς δικαιώματα, αλλά Κουρδικό πρόβλημα δεν υπάρχει!

Στην Τουρκία ξέσπασε πολιτικός εμφύλιος για το Κουρδικό, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε με κυνισμό υποστηρίζοντας πως τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει στη χώρα του. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (πηγή ΓΤΠ) έγραψε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας» που εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη, μίλησε σε δημοσιογράφους για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας και δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία. «Τίποτα δεν λύνει το κουρδικό πρόβλημα.[…] Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στην Τουρκία. Έχουμε ήδη λύσει αυτό το πρόβλημα, το ξεπεράσαμε, το τελειώσαμε», είπε.

Στην Τουρκία ο Τύπος της χώρας κάνει εκτενείς αναφορές σε δηλώσεις πολιτικών μετά την ένταση που προέκυψε από τις δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που είπε πως το Κουρδικό μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η φιλοκυβερνητική Yeni Şafak (πηγή ΓΤΠ) έγραψε ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου. «Το CHP έγινε HDP και το HDP είναι ήδη ΡΚΚ», είπε.

Σε δήλωσή του, ο ηγέτης του MHP ανέφερε επίσης ότι «το  λεγόμενο κουρδικό πρόβλημα χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός εκμετάλλευσης, άρνησης και προδοσίας, τον οποίο οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους δεν εγκατέλειψαν ποτέ».

«Το να μιλάω για το λεγόμενο κουρδικό πρόβλημα, με άλλα λόγια, σημαίνει να χαρακτηρίζω τους αδελφούς μου κουρδικής καταγωγής ως πρόβλημα και ακόμη και να το επισημάνω. Στο όνομα αυτού συντελείται προδοσία στην πατρίδα και το έθνος. Το γεγονός ότι το CHP και το Εργατικό Κόμμα (IP)  βλέπουν ταυτόχρονα το HDP ως νόμιμο όργανο και τείνουν ένα κλαδί ελιάς στο PKK για το λεγόμενο κουρδικό ζήτημα είναι μια ντροπή που φέρνει νερό στον μύλο της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει πατριωτισμό στην καρδιά του αλλά να μη γνωρίζει, να μη δει ή να καταλάβει ότι το HDP σημαίνει PKK. Το να βλέπεις το HDP ως νόμιμο είναι μια σκουριασμένη αλυσίδα που συνδέεται με την έννοια της νομιμότητας. Ο ηγέτης του CHP διαπράττει ιστορικό λάθος», είπε. 

Στο πρώτο της δημοσίευμα για το θέμα η Yeni Şafak έγραψε ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέκρινε τις πρόσφατες δηλώσεις μελών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος  (CHP) για το Κουρδικό και υποστήριξε ότι το CHP έχει μετατραπεί σε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.  Σε γραπτή δήλωση, ο επικεφαλής του MHP αναφέρθηκε τόσο στις δηλώσεις του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που δήλωσε πως το Κουρδικό μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), όσο και στην απάντηση του μέλους του HDP Σεζάι Τεμέλι,  ο οποίος είπε ότι  «το Ιμραλί είναι η διεύθυνση και ο κύριος συνομιλητής της λύσης». Ο Μπαχτσελί ανέφερε πως η απάντηση του Τεμελί «είναι μια παραδοχή και απόδειξή του ποιος είναι με ποιον». «Το CHP έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που έρχεται σε σύγκρουση με το παρελθόν του και έρχεται σε αντίθεση με τις εθνικές πραγματικότητες», υποστήριξε.

Η Hurriyet  (πηγή ΓΤΠ) έγραψε ότι ο αντιπρόεδρος του CHP, Ογκιούζ Καάν Σαλιτζί, απάντησε επίσης στην κριτική που ασκείται στο κόμμα του για το ζήτημα που προέκυψε και δήλωσε: «Υπάρχει κουρδικό πρόβλημα, υπάρχει μια πραγματικότητα, η πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί αγνοώντας το», είπε. 

Μιλώντας στην αρθρογράφο της εφημερίδας, Χαντέ Φιράτ, ο Σαλιτζί ανέφερε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Πού θα βάλουμε το πολιτικό κόμμα που λέει ότι υπάρχει κουρδικό πρόβλημα και παίρνει πάνω από το 10% των ψήφων;». Πρόσθεσε επίσης πως στην Τουρκία είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί σαφώς η ισότητα των ανθρώπων ενώπιον του νόμου. «Η Τουρκία πρέπει να επιτύχει κοινωνική ειρήνη, πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης. Η τρομοκρατία πρέπει να τελειώσει στην Τουρκία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με πολιτικές, δημοκρατικές μεθόδους στο έδαφος του Κοινοβουλίου και με τρόπο που δεν θα βλάψει την ενότητα και την ενιαία δομή της Τουρκίας». 

Αναφερόμενος στο θέμα του κλεισίματος του HDP, ο Σαλιτζί είπε ότι δεν θεωρεί πιθανόν να κλείσει το HDP στη διαδικασία και επεσήμανε ότι το AKP και το πολιτικό κίνημα από το οποίο προήλθε αντιμετώπισαν περιπτώσεις κλεισίματος στο παρελθόν και είπε: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα στελέχη θα κάνουν τέτοιο λάθος. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την πολιτική τους στάση», είπε.

 «Μακάρι να ήταν Πρόεδρος ο Ντεμιρτάς»

Σύμωνα με την Ακσάμ (23.9/πηγή ΓΤΠ) ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αϊκούτ Ερντογντού, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε στον πρώην συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ανέφερε: «Μακάρι να ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ντεμιρτάς». 

«Μακάρι ο Ντεμιρτάς να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μακάρι να υπήρχε τέτοια πολυφωνία στη χώρα μας», είπε.

Ο βουλευτής του CHP έκανε αυτή τη δήλωση αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που είπε  πως το Κουρδικό μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Η εφημερίδα σημειώνει πως η δήλωση του Ερντογντού εντείνει την ένταση που ξέσπασε τελευταία στην Τουρκία αναφορικά με το Κουρδικό.

Εξάλλου η Τζουμχουριέτ (22.09/πηγή ΓΤΠ), επικαλούμενη πληροφορίες από το HDP,  έγραψε πως η ηγεσία του κόμματος δεν είναι ευχαριστημένη με την απάντηση του μέλους του HDP, Σεζάι Τεμελί, στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε ότι «το Ιμραλί είναι η διεύθυνση και ο κύριος συνομιλητής της λύσης». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ηγεσία του κόμματος θεωρεί «άκαιρη» τη δήλωση του Τεμελί και πως θα επισκιάσει τη διακήρυξη στην οποία αναμένεται να προβεί το HDP στις 27 Σεπτεμβρίου, με την οποία το κόμμα θα ανακοινώσει τους πολιτικούς του όρους για συμμετοχή σε οποιαδήποτε πολιτική συμμαχία. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, μετά τις αντιδράσεις, ο Τεμελί έκανε ανάρτηση στο twitter  αναφέροντας πως οι απόψεις που εξέφρασε δεσμεύουν τον ίδιο. 

Το κόμμα ανησυχεί επίσης ότι η  «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur İttifakı), που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), θα εκμεταλλευτεί  της δήλωση του Τεμελί προς όφελός της. 

Εξάλλου, η εφημερίδα έγραψε επίσης ότι ο πρώην συμπρόεδρος του HDP,  Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή της Αδριανούπολης, συμμετείχε επίσης στη συζήτηση που προέκυψε. Σε ανάρτησή του στο  twitter,  ο Ντεμιρτάς ανέφερε τα εξής: 

«Το HDP, το οποίο γνωρίζω, φιλοδοξεί να λύσει όλα τα προβλήματα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού ζητήματος, είναι ένας πολιτικός παράγοντας με δύναμη θέλησης και φυσικά είναι ο συνομιλητής. Η διεύθυνση της λύσης είναι φυσικά η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».  

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube