Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Κρήτη: Ο Δένδιας έδειξε στους ΥΠΕΞ της Ε.Ε. χάρτη με τα τουρκικά πολεμικά

Δημοσιεύτηκε στις

Χάρτη με τα τουρκικά πολεμικά πλοία ανατολικά της Κρήτης παρουσίασε ο Δένδιας στους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με του ευρωπαίους ομολόγους τους στη Νέα Υόρκη και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρείχε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας

Χάρτη με την παρουσία τουρκικών πλοίων σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με του ευρωπαίους ομολόγους τους στη Νέα Υόρκη και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρείχε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε και τον χάρτη, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν.

Όμως, σημειώνουν πως αυτή είναι μία λάθος θεώρηση των πραγμάτων και τονίζουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ, την ίδια ώρα ο αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε σε αποθάρρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Θράσος από τα τουρκικά ΜΜΕ για το «επεισόδιο» ανατολικά της Κρήτης

Στο μεταξύ, δεν έχει τέλος το θράσος των Τούρκων, καθώς επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες για παρεμπόδιση του «Nautical Geo» από την τουρκική φρεγάτα Ορούτς Ρέις στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «ελληνική πρόκληση».

Σε δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι «η φρεγάτα εμπόδισε την προσπάθεια της Ελλάδας να εισέλθει στη Γαλάζια Πατρίδα με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo. Σταματώντας το γαλλικό πλοίο, το Ορούτς Ρέις έστειλε το εξής μήνυμα μέσω ασυρμάτου: ‘Δεν μπορείτε να μπείτε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Εάν εισέλθετε, θα παρέμβουμε’, προειδοποίησε. Το πλοίο, το οποίο δεν μπήκε στην υφαλοκρηπίδα, αναγκάστηκε τελικά να στρίψει».

Σημειώνεται πως η Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου εξέδωσε Navtex για το πλοίο «Nautical Geo» για έρευνες μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου ανατολικά της Κρήτης.

Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι «όταν η Τουρκία είδε ότι εισέρχονταν στα όρια του μνημονίου με τη Λιβύη και ότι η Navtex καλύπτει και δική της υφαλοκρηπίδα, εξέδωσε μία αντι-Navtex και ενάντια σε μια πιθανή πρόκληση, η φρεγάτα Ορούτς Ρέις στάλθηκε στην περιοχή». 

Διάλογο για το Αιγαίο ζήτησε ο Ερντογάν

Σημειώνεται πως, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μηνύματα για πολλαπλά θέματα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Αιγαίο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω ενός διμερούς διαλόγου», υποστηρίζοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι «η συνέχιση του ήρεμου κλίματος είναι προς το κοινό συμφέρον».

«Ελπίζουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ’ όλα, είναι όρος να εγκαταλείψουμε την νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της ‘Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου’, είναι ακόμα στο τραπέζι».

Το Βήμα

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Προβληματισμοί του Ισραηλινού προέδρου Χέρτσογκ ως προς τη «λύση δύο κρατών»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του χρόνου και του τόπου που επέλεξε να εκφράσει τους προβληματισμούς του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο ισραηλινός Πρόεδρος Ιτζάκ Χέρτσογκ ως προς την βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. «Η λύση των  δύο κρατών είναι κάτι που έχω στηρίξει επανειλημμένως με δημόσιες δηλώσεις μου», είπε χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Όσα συνέβησαν την 7η Οκτωβρίου με κάνουν πια να θέλω να ακούσω από τους γείτονες της χώρας μου κατά πόσον αντιτίθενται, επικρίνουν και καταδικάζουν την ανείπωτη εκείνη τραγωδία, ως επίσης ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να αποτελούν τον τρόπο για να φτάσουμε στη λύση των δύο κρατών», πρόσθεσε με νόημα.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του χρόνου και του τόπου που επέλεξε να εκφράσει τους προβληματισμούς του, αλλά και επειδή προέρχονται από έναν πολιτικό, που προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο και συγκεκριμένα από το Κόμμα των Εργατικών, ηγέτης του οποίου υπήρξε ο Γιτζάκ Ραμπίν, που συνυπέγραψε τις Συμφωνίες του Όσλο με τον ιστορικό ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος, Γιασέρ Αραφάτ, το 1993. Παράλληλα, οι δηλώσεις Χέρτσογκ δεν αποκλείεται να αποτελούν τον προπομπό της ατζέντας της επικείμενης κατ’ ιδίαν συνάντησης στον Λευκό Οίκο του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη

Η κατάσταση επί του πεδίου ενισχύει την εκδοχή μίας τέτοιας σημαντικής μεταστροφής ως προς την λύση των δύο κρατών. Ήδη σήμερα διανύουμε την δεύτερη μέρα της συντονισμένης ισραηλινής επιχείρησης «Σιδερένιο Τείχος» στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, με στόχο την καταπολέμηση ενεργών πυρήνων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ως επίσης και τον εντοπισμό του οπλοστασίου τους. Από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ισραηλινά στρατεύματα στην Δυτική Όχθη, ως αποτέλεσμα πρόσφατης απόφασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, που όρισε ως «πρόσθετο αντικειμενικό σκοπό του πολέμου την διατήρηση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης».

Αυτήν την απόφαση ήρθε να συμπληρώσει προχθεσινή ανακοίνωση του αρχηγού του στρατού, αντιστράτηγου Χέρτσι Χαλέβι, ο οποίος, δύο μόλις 24άωρα πριν την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης από τα καθήκοντά του, προανήγγειλε ότι «ο στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη τις αμέσως επόμενες μέρες». Με την έναρξη της τρέχουσας επιχείρησης στην Τζενίν, οι Ισραηλινοί στην πραγματικότητα έχουν αναλάβει τη σκυτάλη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν κατάφεραν τελικά να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που διοργανώνουν τοπικοί παράγοντες της Χαμάς στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αναλαμβάνει ρόλο στη Ράφα;

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στο φυλάκιο της Ράφα
Αναμονή για τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στο συνοριακό φυλάκιο της ΡάφαΕικόνα: Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

Ενώ το εκρηκτικό κλίμα στην Δυτική Όχθη βρίσκεται σε εξέλιξη, όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία είδηση που δημοσίευσε σήμερα η σαουδαραβικών συμφερόντων παναραβική εφημερίδα «Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ», η οποία αναφέρει ότι το Ισραήλ φέρεται να έχει αποδεχθεί να αποδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να λειτουργούν το φυλάκιο της Ράφα από την πλευρά της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ζήτημα αναδείχθηκε στο πλαίσιο των επαφών μεταξύ αξιωματούχων της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής, που συμμετέχουν στον επιτελικό φορέα που εποπτεύει από το Κάιρο την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας. Παρότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει το φυλάκιο της Ράφα, είναι χαρακτηριστικό ότι σαουδαραβικά και ισραηλινά μέσα επιβεβαιώνουν ότι συζητούνται ήδη πρόσθετες αρμοδιότητες που θα αναλάβει ο αιγυπτιακός παράγοντας, ιδιαίτερα ως προς τον έλεγχο των προσώπων που θα μετακινούνται από το νότιο προς το βόρειο τμήμα του θύλακα – κάτι που έως τώρα οι Ισραηλινοί επέμεναν ότι θα το αναλάμβαναν οι ίδιοι.

Το γεγονός ότι, με σημερινές του δηλώσεις, ο ίδιος ο Νετανιάχου επιχειρεί να υπεραπλουστεύσει τον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής ως προς την μελλοντική λειτουργία του φυλακίου, αναφέροντας ότι απλώς «οι παλαιστίνιοι αστυνομικοί θα σφραγίζουν τα διαβατήρια όσων θέλουν να αποχωρήσουν από την Γάζα», αποτελεί μία ακόμα ψηφίδα των νέων ισορροπιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ ο δεύτερος γύρος!

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η κατάσταση στη Συρία

Χάρτης κατάστασης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Το HTS ξεκίνησε επιχείρηση ασφαλείας στη δυτική ύπαιθρο της Χομς για να συλλάβει τα υπολείμματα πρώην στρατιωτικών της SAA στην περιοχή.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στο φράγμα Tishrin.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στο φράγμα Tishrin.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές νότια του Ain al-Arab.
  • Στις 20 Ιανουαρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Geir Pedersen συναντήθηκε με τον ηγέτη του HTS Abu Muhammad al-Julani στη Δαμασκό.
  • Οι SDF επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Al-Shahil και Al-Busayrah και στην πόλη Al-Hawaij, ανατολικά της Deir Ezzor.
  • Ο ηγέτης του HTS Abu Muhammad al-Julani μετέφερε τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ είναι ο ηγέτης που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα αποκαταστήσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική14 λεπτά πριν

Παραλήρημα Μιτσόσκι! “Πρέπει να πετύχουμε και άλλες νίκες για να λυθεί το μακεδονικό ζήτημα”

Ως άλυτο και υπαρκτό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το “μακεδονικό ζήτημα”. Σε ομιλία του στο Νιου...

Οικονομία43 λεπτά πριν

Handelsblatt: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση για γάλλιο από το 2028

«Η ελληνική εταιρεία Metlen, πρώην Mytilineos Holdings, επενδύει σημαντικά στην παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου στρατηγικής σημασίας. Στόχος είναι να καταστήσει...

Διεθνή1 ώρα πριν

Προβληματισμοί του Ισραηλινού προέδρου Χέρτσογκ ως προς τη «λύση δύο κρατών»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του χρόνου και του τόπου που επέλεξε να...

Πολιτική2 ώρες πριν

Δημοσίευμα στην TAZ δημιουργεί θέμα για τις νησίδες στον Έβρο

Aναφέρεται σε έρευνα της ΜΚΟ Forensis που δείχνει «πως πρόσφυγες γίνονται θύματα των ανεπίλυτων συνοριακών διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Λουκάς Κατσώνης στους Leaders: «Αν τολμήσει ο Ερντογάν, θα χάσει»

Στην εκπομπή LEADERS στις 20.1.2025 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων Λουκάς Κατσώνης αναλύει τι σηματοδοτεί...

Δημοφιλή