Weather Icon
Αφγανιστάν 26 Σεπτεμβρίου 2021

Κόντρα και στις τεχνολογικές συνήθειες! «Λιγότερες selfies» λέει η ηγεσία των Ταλιμπάν στους μαχητές

Κόντρα και στις τεχνολογικές συνήθειες! «Λιγότερες selfies» λέει η ηγεσία των Ταλιμπάν στους μαχητές

Οι μαχητές των Ταλιμπάν διασκέδασαν πολύ στην Καμπούλ μετά την κατάληψή της αμαχητί τον περασμένο μήνα, όμως η ηγεσία των Ταλιμπάν εξέδωσε τώρα μια αυστηρή εντολή να σταματήσει το παιχνίδι.

Χιλιάδες νέοι μαχητές των Ταλιμπάν από όλη τη χώρα, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν πάει ποτέ σε μεγάλη πόλη, εγκαταστάθηκαν στην Καμπούλ μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης στις 15 Αυγούστου.

Όταν δεν υπηρετούν, κάνουν βόλτες, κάνουν πικνίκ και επισκέπτονται πάρκα ψυχαγωγίας. Όσοι μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας δεν είναι από την πρωτεύουσα την αντιμετωπίζουν ως τουριστικό προορισμό. Κορυφαία αστικά αξιοθέατα για τους χαλαρούς Ταλιμπάν είναι η λίμνη Qargha, ο ζωολογικός κήπος της Καμπούλ και η γειτονιά Wazir Akbar Khan, όπου οι επισκέπτες περπατούν σε έναν χορταριασμένο λόφο με θέα στην πόλη.

Όμως, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του μονόφθαλμου ιδρυτή της ισλαμιστικής ομάδας Μουλά Ομάρ, δεν χάρηκε ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά των μαχητών. Σε πρόσφατη ομιλία του, κατηγόρησε τους μαχητές που είδαν την ανάληψη της εξουσίας ως μια ευκαιρία για city sightseeing και βόλτες. «Προσέξτε τις εργασίες που σας έχουν ανατεθεί», είπε σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. «Βλάπτετε το καθεστώς μας, το οποίο δημιουργήθηκε με το αίμα των μαρτύρων μας».

Μια βασική οδηγία που δόθηκε ήταν να σταματήσουν να βγάζουν τόσες πολλές selfies. Ο Γιακούμπ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα που οι στρατιώτες των Ταλιμπάν βγάζουν τα τηλέφωνά τους για να τραβήξουν φωτογραφίες με τους ηγέτες του καθεστώτος όποτε τους συναντούν. Καθώς αυτές οι φωτογραφίες καταλήγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους παραχωρώντας τοποθεσίες και δραστηριότητες των ανώτερων μελών των Ταλιμπάν, προειδοποίησε.

Ο Γιακούμπ κάλεσε επίσης τους μαχητές των Ταλιμπάν να βελτιώσουν τη στάση και την εμφάνισή τους, φτιάχνοντας τα γένια, τα μαλλιά και τα ρούχα τους σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες. Στην Καμπούλ μπορεί κανείς να δει συχνά άνδρες των Ταλιμπάν με μαλλιά μέχρι τους ώμους, κομψά ρούχα, γυαλιά ηλίου με καθρέφτη ή λευκά αθλητικά παπούτσια Servis Cheetah.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν οδηγούν πολύ γρήγορα, πράγμα που επίσης ενόχλησε τον Γιακούμπ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής, οι προειδοποιήσεις για τη χαρά του Γιακούμπ φαίνεται ότι είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στους στρατιώτες των Ταλιμπάν, πολλοί από τους οποίους ήταν ακόμη στην εφηβεία και δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube