Weather Icon

Κίνδυνος Black Out Πάνω Από την Ευρώπη

Κίνδυνος Black Out Πάνω Από την Ευρώπη

Από τις διαθέσεις του καιρού θα εξαρτηθεί το εάν η γηραιά ήπειρος θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε φυσικό αέριο, νέα έκρηξη στις τιμές ενέργειας και διακοπές ηλεκτροδότησης. Σε χαμηλό δεκαετίας τα αποθέματα φυσικού αερίου, δεν διαφαίνονται εναλλακτικές πηγές προμήθειας

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα καθώς μια ενεργειακή κρίση, που αποτελεί αποτέλεσμα κινήσεων ετών, αφήνει την ήπειρο να εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες του καιρού.

Αντιμέτωπες με το ράλι των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό οι χώρες εξαρτώνται από τις ήπιες θερμοκρασίες για να περάσουν τους επόμενους μήνες, γράφει το Bloomberg. Στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου και άνθρακα και αν σταματήσει και ο άνεμος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο: εκτεταμένα black out που θα αναγκάσουν επιχειρήσεις και εργοστάσια να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, εξηγεί το πρακτορείο, είναι δημιούργημα κινήσεων ετών, με την ήπειρο να εξαρτάται από πηγές ενέργειας που δεν είναι σίγουρες, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, ενώ οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν. Περιβαλλοντικές πολιτικές οδήγησαν ορισμένες χώρες στο κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων και μείωση των μονάδων που μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασφάλεια» σε περιόδους ελλείψεων.

«Μπορεί να γίνει πολύ άσχημο αν δεν δράσουμε γρήγορα ώστε να γεμίσουμε κάθε εκατοστό αποθήκης», δήλωσε ο Marco Alvera, επικεφαλής της ιταλικής Snam.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις ανησυχούν και για το χτύπημα που θα δεχτούν τα νοικοκυριά που βλέπουν το κόστος να ανεβαίνει παντού, από την ενέργεια έως τα τρόφιμα και τις μεταφορές.

Οι τιμές φυσικού αερίου τριπλασιάστηκαν στην Ευρώπη καθώς η Ρωσία, ο κορυφαίος προμηθευτής έχει κόψει τις επιπρόσθετες παραδόσεις που χρειάζονται για να καλυφθούν οι αποθηκευτικοί χώροι μετά τον δύσκολο περσινό χειμώνα. Εναλλακτικές δύσκολα βρίσκονται καθώς τα πεδία στη Βόρεια Θάλασσα βρίσκονται σε περίοδο συντήρησης και στην Ασία αυξάνουν οι παραδόσεις υγροποιημένου αερίου για να καλυφθεί η εκεί ζήτηση.

«Υπάρχει έλλειψη σε αέριο, υπάρχει έλλειψη σε άνθρακα και οι ανανεώσιμες πηγές δεν τα πάνε και τόσο καλά, έτσι είμαστε σε μια τρελή κατάσταση», δηλώνει ο Dale Hazelton της Wood Mackenzie Ltd.

Τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Ο επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller δηλώνει ότι η Ευρώπη σε ένα μήνα θα μπει στον χειμώνα χωρίς να έχει αναπληρώσει πλήρως τα αποθέματά της.

Η Ευρώπη θα πρέπει να περικόψει τη ζήτηση αν ο χειμώνας είναι βαρύς, υποστηρίζει η Goldman Sachs, προβλέποντας ότι η ήπειρος θα αντιμετωπίσει black out.

(από euro2day.gr)     energia
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube