REAL TIME |

Weather Icon

Ιωάννης Μάζης: Ο κόσμος αλλάζει ξανά!

Ιωάννης Μάζης: Ο κόσμος αλλάζει ξανά!

Ιωάννης Μάζης: Τι σημαίνει Αμοιβαία Αμυντική Συνδρομή στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τις φρεγάτες Belharra. Ο κόσμος αλλάζει ξανά!

Τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την αγορά των φρεγατών Belharra και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας με την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους, σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

Τα Aster 30 και Excoset MM40 σε συνδυασμό με Rafale και η δυνατότητα για SCALP Naval
Τι σημαίνει Αμοιβαία Αμυντική Συνδρομή
Τα ψιλά γράμματα στην συμφωνίας για “Τρίτο Κράτος”
Αν πάθει κάτι το Αεροπλανοφόρο Charle De Gaul
Οι Big5 της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – Αίγυπτος – Γαλλία
Η Τουρκία θα προσανολιστεί προς τον Ευρασιατισμό

Η φράση (άρθρο 1) «εντός του πλαισίου των αμοιβαίων δεσμεύσεων ασφαλείας» … και «για την πλήρη εφαρμογή τους» δημιουργεί προβληματισμό για την περίπτωση της Τουρκίας.

Η ακολουθούσα φράση «δημιουργεί και για τα δύο κράτη συμφέροντα ασφαλείας που συνδέονται στενά μεταξύ τους…αύξησης των εντάσεων ή ένοπλης επίθεσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 2» δημιουργεί δυνατότητες αντιμετώπισης της Τουρκίας εντός πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Συμπερασματικώς, μπορούμε να πούμε για μια υπαρκτή «δημιουργική ασάφεια» η οποία χαρακτηρίζει μεν όλες τις διπλωματικές Συμφωνίες και Συνθήκες (εδώ πρόκειται για συμφωνία) αλλά θέλει προσοχή και (κοινή άτυπη) συναπόφαση πριν την εφαρμογή της.

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ιωάννης Μάζης, στην εκπομπή Western με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στο Kontra στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.

O Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών. Είναι Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Εταίρος της Royal Society of Arts/London-UK και μέλος του Συλλόγου Mελών (Alumni) IVP του USA Dept of State.

Έχει δημοσιεύσει είκοσι μονογραφίες (μεταξύ αυτών «Γεωπολιτική Θεωρία και Πράξη», «Θεωρία Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτική στο Νεοθετικιστικό πλαίσιο», «Γεωπολιτική των Υδάτων στη Μέση Ανατολή», «Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής Κρίσεως», «Αραβικές Εξεγέρσεις») και πλήθος μελετών και επιστημονικών άρθρων. Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας» και του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής-Τουρκίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube