Weather Icon

Ιγνατίου: Ενδιαφέρον ExxonMobil για οικόπεδο στην Κυπριακή ΑΟΖ – Το διεκδικεί η Τουρκία

Ιγνατίου: Ενδιαφέρον ExxonMobil για οικόπεδο στην Κυπριακή ΑΟΖ – Το διεκδικεί η Τουρκία

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου;

«Σε άλλη γραμμή ο Λευκός Οίκος και σε άλλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την Τουρκία», αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ηγετική ομάδα της εταιρείας ExxonMobil και όπως σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, παρά το εμπάργκο που υπήρχε γύρω από τη συζήτηση, έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός κολοσσός παραμένει ισχυρά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην επίσημη ανακοίνωση η Λευκωσία σημειώνει ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των σχεδιασμών της εταιρείας στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο δραστηριοποιείται η ExxonMobil.

Όπως αποκάλυψε στο OPEN ο Μιχάλης Ιγνατίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ενδιαφέρθηκαν για γεωτρήσεις και για άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα οικόπεδα η Τουρκία το θεωρεί δικό της. «Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη» σημείωσε ο ανταποκριτής.

Οι αμερικανικές δυνάμεις προστατεύουν την ExxonMobil

Όπως ξεκαθάρισε στο OPEN ο κ. Ιγνατίου, «η ανακοίνωση αναφέρεται στην ασφάλεια των γεωτρύπανων και των πλοίων της ExxonMobil», αν και μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει ενοχλήσει τα γεωτρύπανα της αμερικανικής εταιρείας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που θέλησαν να δραστηριοποιηθούν  στην περιοχή.

Όπως ξεκαθάρισε ο ανταποκριτής,  την ασφάλεια των γεωτρύπανων της Exxon θα αναλάβουν ιδιωτικές δυνάμεις της εταιρείας,  η οποία διαθέτει δικό της στρατό, μαζί φυσικά με το ναυτικό των ΗΠΑ.

Σε άλλη γραμμή ο Λευκός Οίκος και σε άλλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την Τουρκία

Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου σημείωσε ότι διαφορετική στάση κρατά ο Λευκός Οίκος και διαφορετική το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία. Από τη μία πλευρά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να επαναφέρει τον Τούρκο πρόεδρο στην «ορθή πορεία», «δεν έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν εχθρό», σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε για την Τουρκία ότι “είναι σύμμαχος και φίλος και σημναντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια”. Χρησιμοποίησε τρεις φορές τη λέξη “σημαντικός” σε μία πρόταση».

Από την άλλη πλευρά ο Λευκός Οίκος έκλεισε την πόρτα στον Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να τον συναντήσει γεγονός που εξόργισε τον Ερντογάν και ακολούθησε η έκρηξή του, όπως σημείωσε ο κ. Ιγνατίου.

Κλιμακώνεται η ένταση Ελλάδας Τουρκίας

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολικη Μεσόγειο κατήγγειλε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli».

«Θα ήθελα να καταστήσω απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας.

Λίγες ώρες αργότερα η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της στάση.. με νεα νάφτεξ δέσμευσε όλη την περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για νέες έρευνες, αυτή τη φορά για το πλοίο Μπιλίμ. Ο Ερντογάν μιλώντας σε Φεστιβάλ τεχνολογίας εξήρε για άλλη μια φορά τον ρόλο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Φέτος λοιπόν, προστέθηκε στους φύλακες των αιθέρων μας και ένα επιπλέον μέλος, το καινούργιο μας αστέρι το Ακιντζί, το οποίο μας προσφέρει υπερηφάνεια σε όλο τον κόσμο, το νέο μας αστέρι της γιορτής των αιθέρων.  

Δεν αποκλείει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η ελληνική κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ωστόσο, μιλώντας στο OPEN άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς», σημείωσε.

Συνεχίζει τη χαρτογράφηση το  Νautical Geo – Σε κοντινή απόσταση το Oruc Reis 

Την ίδια ώρα Ανατολικά της Κρήτης, τo γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό πλοίο Νautical Geo συνεχίζει την χαρτογράφηση, στη περιοχή που έχει δεσμεύσει και προβλέπεται να περάσει ο αγωγός EastMed . Η τουρκική φρεγάτα Oruc Reis παραμένει σε απόσταση περίπου 30 ν.μ. απο το σημείο ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 6 πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε πλήρη ετοιμότητα. 

Ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας, ετοιμότητας και αποτροπής στέλνουν στην Τουρκία οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με την διακλαδική άσκηση Παρμενίων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Φέτος έχουν συμπεριληφθεί τόσο στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων όσο και στη νησιωτική Ελλάδα στρατιωτικά σενάρια, τα οποία σχεδιάστηκαν με βάση τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ελληνοτουρκική κρίση του 2020.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube