Weather Icon

Ιερό καθήκον να προστατέψουμε το έθνος-κράτος

Ιερό καθήκον να προστατέψουμε το έθνος-κράτος

Μετά την κρίση που ξέσπασε στο Αφγανιστάν, με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η παγκόσμια σκηνή στην κυριολεξία ρευστοποιείται. Ένα κράτος περίπου 35 εκατομμυρίων κατοίκων εισέρχεται σε μια σκοτεινή περίοδο, όπου θα επικρατήσει η βαρβαρότητα εναντίον των γυναικών, των γραμμάτων, των τεχνών, της μουσικής, του θεάτρου, της παιδείας. Θα επικρατήσει η βαρβαρότητα εναντίον του ανθρώπου.

Όμως το θέμα είναι ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει μεγάλες, μεσαίες και μικρές χώρες, ανατρέπει παραδοσιακές σχέσεις και ισορροπίες, εξάγει αστάθεια και «ταλιμπανισμό» σχεδόν στις μισές χώρες της ανθρωπότητας.

Η Ρωσία ανησυχεί, γιατί με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Τατζικιστάν και με την τάση φυγής των Αφγανών από την πατρίδα τους, υποψήφιες προς αποσταθεροποίηση χώρες είναι η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Όμως, αν αποσταθεροποιηθούν οι χώρες αυτές, κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση και η ίδια η Ρωσία.

Επίσης, ανησυχεί και η Κίνα, γιατί το Αφγανιστάν συνορεύει με την αυτόνομη περιοχή του Σινκιάνγκ, όπου κατοικούν 13 εκατομμύρια Ουιγούροι, με ισχυρά ισλαμιστικά ρεύματα που επηρεάζονται από τους Ταλιμπάν. Και όπως είναι γνωστό, οι Ουιγούροι είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Κίνας, αφού κατηγορείται από τη Δύση ότι διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Ουιγούρων.

Η τρίτη μεγάλη χώρα που απειλείται με αποσταθεροποίηση, είναι το Πακιστάν, το οποίο αποτέλεσε επί πολλά χρόνια την επιχειρησιακή βάση των Ταλιμπάν. Η απειλή που αντιμετωπίζει το Πακιστάν, έχει δύο σκέλη. Το ένα σχετίζεται με τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών στο πακιστανικό έδαφος. Αριθμός που μπορεί να γίνει εκατομμύριο ή και εκατομμύρια. Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με την οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Αν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κερδίσουν το στοίχημα και κατορθώσουν να διοικήσουν τη χώρα τους, οι Ταλιμπάν του Πακιστάν θα αποκτήσουν δύναμη που είναι πιθανόν να απειλήσει τη σταθερότητα της χώρας αυτής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube