Weather Icon

Η Τουρκία προτείνει στην Αίγυπτο τη λεηλασία της ελληνικής ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία προτείνει στην Αίγυπτο τη λεηλασία της ελληνικής ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο

Ο χάρτης της οριοθέτησης ΑΟΖ που προτείνει η Τουρκία στην Αίγυπτο, κλέβει ελληνική ΑΟΖ και την “δωρίζει” στην Αίγυπτο

Το θέμα της ΑΟΖ έθεσε η Τουρκία στην Αίγυπτο

Τουρκία και Αίγυπτος επιθυμούν να σημειώσουν πρόοδο στους υπό συζήτηση τομείς

Η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους επιβεβαιώνοντας την επιθυμία τους να σημειώσουν πρόοδο στους τομείς που συζητούνται και την ανάγκη για περαιτέρω βήματα για τη διευκόλυνση της εξομάλυνσης των σχέσεών τους, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά από διήμερες πολύωρες συνομιλίες συμφιλίωσης.

Ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών με επικεφαλής τον πρέσβη Sedat Önal, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τον πρέσβη Hamdi Sanad Loza, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις Σεπτεμβρίου 7-8, 2021, ανακοινώθηκε με μια γραπτή δήλωση.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν διμερή ζητήματα καθώς και διάφορα περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει η ανακοίνωση.

Τόσο το Κάιρο όσο και η Άγκυρα έδειξαν θετικά σημάδια τους τελευταίους μήνες και ανώτεροι Τούρκοι και Αιγύπτιοι διπλωμάτες ξεκίνησαν διήμερες συνομιλίες στην Άγκυρα τρεις μήνες μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Τα δύο έθνη έσπασαν τους δεσμούς στα μέσα του 2013 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποίησε ο σημερινός πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσσι, καθώς η Τουρκία έγινε ένας από τους πιο δυνατούς επικριτές της ανατροπής του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου αρχηγού της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι πρώτες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκαν στις 5 και 6 Μαΐου στο Κάιρο με κοινή δήλωση που ανακοίνωσε τη συνέχιση των αμοιβαίων προσπαθειών για τη συμφιλίωση.

Ο χάρτης της οριοθέτησης ΑΟΖ που προτείνει η Τουρκία στην Αίγυπτο, κλέβει ελληνική ΑΟΖ και την “δωρίζει” στην Αίγυπτο

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του κάνει «θετικά βήματα» για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο.

«Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Τα απαραίτητα συγκεκριμένα βήματα σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη μπορούν να γίνουν το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο υπουργός.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και να κάνουμε αυτήν τη συμφωνία. Αν κάνουν αυτή τη συμφωνία μαζί μας (οριοθέτησης ΑΟΖ), θα κερδίσουν περισσότερες θαλάσσιες περιοχές. Αλλά δεν έχουμε ακόμη ορίσει πρέσβεις για τη διαδικασία αυτή», είπε.

«Δεν υπάρχει διαρκής φιλία ή εχθρότητα στις διεθνείς σχέσεις», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης τη δυνατότητα να υπογραφεί μια συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο, παρόμοια με αυτή που είχε επιτευχθεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης στα τέλη του 2019, εάν το ζητήσει και το Κάιρο.

hurriyetdailynews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube