REAL TIME |

Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 28 Σεπτεμβρίου 2021

Η Τουρκία κλείνει με NAVTEX την Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία κλείνει με NAVTEX την Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία κλείνει με Navtex την Αν. Μεσόγειο για έρευνες του πλοίου R/V Bilim-2 από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου

Με τη νέα Navtex, οι συντεταγμένες της οποίας καλύπτουν μια τεράστια έκταση, που είναι αδύνατον να καλύψει με έρευνες το πλοίο R/V Bilim-2, η Τουρκία έχει ως σκοπό να ακυρώσει στην πράξη τον Χάρτη της Σεβίλης και να “κατοχυρώσει” την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που οριοθέτησε η Τουρκία μονομερώς, παραβιάζοντας εμφανώς το διεθνές δίκαιο.

Πάντως, αν και η περιοχή που καλύπτει η νέα Navtex εγκλωβίζει το σύμπλεγμα της Μεγίστης και δεν αναγνωρίζει δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ στη Ρόδο, επειδή συμπίπτει με τον Χάρτη της Σεβίλης όσον αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στους λεγόμενους “πατέρες” της Γλαάζιας Πατρίδας.

Συγκεκριμένα ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, Πρόεδρος του TÜRKDEGS, αναφερόμενος στο θέμα είπε: «Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό λάθος. Είτε πρόκειται για πρόθεση που προκλήθηκε από προδοσία, είτε είναι λάθος λόγω άγνοιας. Και τα δύο δείχνουν σε πόσο άσχημα χέρια είναι η πατρίδα μας».

Νέα Συνθήκη των Σεβρών

«Η Navtex που κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 7:30 το απόγευμα είναι ένα πλήρες σκάνδαλο! Ποιος το κάνει αυτό και για ποιο σκοπό, είναι απαραίτητο να ερευνήσουμε σοβαρά. Με αυτήν τη Navtex, αναγνωρίζουμε πραγματικά τη λεγόμενη ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης! Αυτή η Navtex πρέπει να διορθωθεί άμεσα, δείχνοντας ότι δεν αναγνωρίζουμε την Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ. Θα πρέπει να γίνει έρευνα εναντίον εκείνων που σχεδίασαν τα όρια της Navtex! Πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το ανουσιούργημα, το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στο κράτος και το έθνος μας. Αυτή η ανακοίνωση του Navtex βλάπτει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΤΔΒΚ. Αυτή η Navtex, βασισμένη στον χάρτη της Σεβίλλης, που είναι το σχέδιο της Νέας Συνθήκης των Σεβρών που προσπαθεί να φυλακίσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζει τη ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτή η Navtex, η οποία δικαιώνει τις άδικες και παράνομες αξιώσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, η οποία διεκδικεί θαλάσσια δικαιοδοσία 30 φορές την έκταση της χερσαίας περιοχής της, προκαλεί μεγάλη ζημιά στα συμφέροντά μας,  αντί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τουρκικού Έθνους».

“Προβαίνουμε σε υποχωρήσεις”

Συνεχίζοντας ο Γιαϊτζί είπε:

«Συμβιβαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό για την ενεργό θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Διακόψαμε τις δραστηριότητές μας εκεί, αποσύροντας τα πλοία μας Έρευνας, Γεώτρησης και Σεισμικής Έρευνας από την περιοχή. Το γεγονός ότι οι αναγγελίες Navtex, που είναι τα μόνα μέσα που έχουμε σε αυτή την παθητική περίοδο, συμβαδίζουν με τους χάρτες και τις παράνομες αξιώσεις που επιβάλλονται στη Δημοκρατία της Τουρκίας με αυτόν τον τρόπο, είναι μια ανησυχητική στάση για ολόκληρη την εξωτερική μας πολιτική, ιδιαίτερα για την Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχουν κοινό πεπρωμένο και άξονα ενδιαφέροντος. Σε αυτό το σημείο, τονίζουμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει μια Γαλάζια Πατρίδα εδώ και πολύ καιρό. Με βάση τη νόμιμη και δίκαιη κατανομή των θαλάσσιων περιοχών, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει επίσης να έχει θαλάσσιες περιοχές στα νότια του νησιού της Κύπρου, αλλά αυτή η δημοσιευμένη Navtex σημαίνει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει αυτό το νόμιμο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τις θέσεις της επεκτατικής συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου, ιδίως του χάρτη της Σεβίλλης ».

“Η Navtex ανοίγει το δρόμο της αμφισβήτησης της ΤΔΒΚ”

Αναφερόμενος στο ψευδοκράτος ο απόστρατος ναύαρχος λέει:

«Αυτή η δημοσιευμένη Navtex φαλκιδεύει τον αγώνα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να διεκδικήσει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν τη Navtex ανοίγουμε το δρόμο για αμφισβήτηση της ύπαρξης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τα ίδια μας τα χέρια. Η δημοσίευση του χάρτη που καλύπτει η Navtex, ο οποίος χάρτης αναγνωρίζει τα όρια της ΑΟΖ που δίνεται στην Ελληνοκυπριακής Διοίκησης από τον χάρτη της Σεβίλλης σημαίνει ότι: «Δίνω την άδεια για μια Κύπρο χωρίς Τούρκους, για μια Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία!». Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε αυτή τη λανθασμένη Navtex, ειδικά οι ελληνικοί και οι ελληνοκυπριακοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και όλοι οι λογαριασμοί που στρέφονται εναντίον της Τουρκίας φώναζαν από χαρά. Όλοι αυτοί δηλώνουν ότι «η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνική και την ελληνοκυπριακή θέση», κάτι που αποκαλύπτει τι είδους πρόβλημα έχει δημιουργήσει η συγκεκριμένη Navtex στα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.»

Σχόλιο: Καλό είναι να μην παρασυρθούμε από τις κραυγές του Γιαϊτζί. Το γεγονός ότι η περιοχή που καλύπτει η τουρκική Navtex βορείως της Κύπρου συμπίπτει με τον Χάρτη της Σεβίλης, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, ενώ σημαίνει πολλά το γεογνός ότι ο χάρτης της τουρκικής Navtex δεν αναγνωρίζει δκαιώμα στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα στη Ρόδο. Όσον αφορά τους όρους που χρησιμοπιεί ο Γιαϊτζί για τα κατεχόμενα και την Κυπριακή Δημοκρατία, φυσικά δεν τους αποδεχόμαστε, πλην όμως τους μεταφράζουμε ως έχει καθαρά για λόγους πλήρους και ακριβούς απόδοσης του νοήματος των δηλώσεών του και για κανέναν άλλον λόγο.

Πηγή:  Aydinlik

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube