Weather Icon

Η Τουρκία και το «εντός πλαισίου»

Η Τουρκία και το «εντός πλαισίου»

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ξεφύγει

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Έχει, όντως, ξεφύγει η τουρκική συμπεριφορά από κάθε πλαίσιο λογικής, όπως είπε στους ομολόγους του της Ε.Ε. ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, εστιάζοντας στην παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης;

Σκεφτείτε πως αυτό το «παιχνίδι» επαναλαμβάνεται με τους ίδιους ή με διαφορετικούς κανόνες, με ζαβολιές, με κριτές και πρόθυμους διαιτητές, διακόπτεται για να συνεχιστεί αργότερα, καταλήγει σε θερμά επεισόδια, αλλά και σε «αγκαλιές» με τους ίδιους ή άλλους συμπαίκτες.

Δεν είναι αυτό εντός πλαισίου λογικής, έστω τουρκικής λογικής; Δεν είναι αυτό μια σαφής δομή από όρια, τα οποία μπορούν να μεταβάλλονται ή και να ανατρέπονται χρονικά και λειτουργικά από τη ροή των πραγμάτων, από πραγματικές ή τεχνητές αιτίες και αφορμές, από δόγματα, παράλληλες λογικές και τυχοδιωκτικές πολιτικές, από μαξιμαλισμούς και προκλήσεις, όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε τους μπεχλιβανισμούς, από δυνάμεις και υποταγές στην ανάγκη;

Η Τουρκία παρενόχλησε το πλοίο κατ’ αρχήν γιατί μπορεί. Ποιος απορεί; Αρκεί να λέμε ότι «αυτή η περιοχή μάς ανήκει», ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να καταγγέλλουμε παράνομες ενέργειες, που δεν παράγουν μεν δίκαιο, στήνουν, όμως, σκηνικό;

Η Τουρκία παρενόχλησε το πλοίο, γιατί η μάχη για τη θάλασσα ανταποκρίνεται σε έναν σημαντικό στρατηγικό στόχο της. Είτε οι αυξανόμενες αμφισβητήσεις αποδίδουν είτε όχι, «περνάνε» με την επανάληψη στη διεθνή κοινή γνώμη -προφανώς και στην τουρκική- ότι η θάλασσα δεν αποτελεί ελληνικό μονοπώλιο.

Ανεξάρτητα από το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η οικονομική σημασία του οποίου μένει να αποδειχθεί. Οι προτεινόμενοι αγωγοί είναι η αφορμή.

Δεν αποκλείεται να έχουν δίκιο όσοι μιλούν για τα αδιέξοδα του Ερντογάν, από οικονομικά και πολιτικά μέχρι βιολογικά.

Δεν αποκλείεται να βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Η συστηματική, όμως, πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που εγκαινιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, δεν είναι ερντογανική. Ούτε του casus belli η απειλή.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube