Weather Icon

Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara, οι «αστακοί» Gowind και το σχέδιο για τις ΜΕΚΟ

Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara, οι «αστακοί» Gowind και το σχέδιο για τις ΜΕΚΟ

Εξοπλισμοί: Με έξι καινούργιες Μονάδες επιφανείας ο Στόλος αλλάζει εποχή μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία ενώ ανά πάσα στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό έχει τη δυνατότητα να τις κάνει οκτώ.

Στον Στόλο η ικανοποίηση είναι πλέον κάτι παραπάνω από έκδηλη από τους Ναυάρχους έως και τα χαμηλόβαθμα Στελέχη για την «αγορά του αιώνα» όπως ήδη χαρακτηρίζεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ ταυτόχρονα όσοι πέρασαν από «χίλια κύματα» κατά την διαδικασία αξιολόγησης νιώθουν δικαίωση για την επίπονη πολυετή προσπάθεια ώστε ενισχυθεί ο «γερασμένος» πλέον Στόλος με σύγχρονες Μονάδες επιφανείας.

«Χωρέσαμε μέσα στο μπάτζετ των 5 δις έξι πανίσχυρα πλοία με πλήρη οπλισμό και υποστήριξη Follow On Support για πολλά χρόνια όπως ακριβώς θέλαμε και μάλιστα περισσεύουν χρήματα και για τις ΜΕΚΟ» τονίζουν Επιτελείς του Στόλου.

Τα «Γαλλικά» κλειδιά που ξεκλείδωσαν την συμφωνία φαίνεται ότι ήταν αρκετά και σε συνδυασμό με το ευνοϊκό momentum δεν άφησαν κανένα περιθώριο στο Πολεμικό Ναυτικό να μην ανάψει το «πράσινο φως» και να οδηγήσει την πολιτική ηγεσία σε οριστική και αμετάκλητη απόφαση παρά τις αφόρητες πιέσεις έως και την τελευταία στιγμή.

Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara την οδήγησε στην κορυφή της αξιολόγησης ειδικά όσο οι Γάλλοι προσάρμοζαν την διαμόρφωση του πλοίου ανάλογα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Με το σύστημα εγγύς προστασίας RAM, τις τορπίλες και εν τέλει και με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ECM το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συμπεριληφθεί στη διαμόρφωση της FDI Hellenic όπως αποκαλεί η NAVAL GROUP την Ελληνική Belhara.

Το δεύτερο ισχυρό πλεονέκτημα των Γάλλων φαίνεται ότι ήταν ο σύντομος και συγκεκριμένος χρόνος παράδοσης των πλοίων στον Ελληνικό Στόλο. Με το Πολεμικό Ναυτικό να βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει και να κινδυνεύει τα επόμενα χρόνια να ξεμείνει από μεγάλες Μονάδες επιφανείας. ‘’2024 το πρώτο πλοίο’’ είπαν κατηγορηματικά οι Γάλλοι για να επανέλθουν με νέα προσφορά.’’Μάρτιος του 2025 το πρώτο, Οκτώβριος του ίδιου χρόνου το δεύτερο. Και έπειτα κάθε χρόνο και μια FDI Hellenic για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό’’.

Το τρίτο Γαλλικό ‘’κλειδί’’ ήταν η πτώση της τιμής της εξαιρετικά ‘’αλυρής’’ κατά την πρώτη προσφορά Belhara που φαίνεται ότι ξεπερνούσε ακόμα και το 1,5 δις χωρίς καν την διαμόρφωση που επιθυμούσε το Πολεμικό Ναυτικό. Η σκληρή διαπραγμάτευση, ο ανταγωνισμός και η υπομονή που επέδειξαν τόσο το ΓΕΝ όσο και η πολιτική ηγεσία οδήγηςαν σε γενναία μείωση χωρίς την παραμικρή ‘’έκπτωση’’ στη διαμόρφωση του πλοίου.

Σημαντικός παράγοντας ήταν και η ανταπόκριση της κατασκευάστριας εταιρείας στο ασφυκτικό πρέσινγκ των Επιτελών για ξεκάθαρες απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την υποστήριξη των Belhara, στο Follow Οn Support όπως ονομάζεται στη γλώσσα των οπλικών συστημάτων.

Η πλάστιγγα προς το μεγάλο ‘’ναι’’ έγειρε όταν οι Γάλλοι έριξαν στο τραπέζι το κρυφό τους χαρτί, τις φρεγάτες Gowind.Πλοίο ‘’αστακός’’ ελάχιστα κοστοβόρο και στη μισή τιμή της Belharra. Μονάδες που θα ‘’γεμίσουν’’ το οπλοστάσιο του Στόλου και θα αναλάβουν αποστολές από τα πιο βαριά σκαριά. Πλοία κομμένα και ραμμένα για το Αιγαίο όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Με έξι καινούργιες Μονάδες επιφανείας ο Στόλος αλλάζει εποχή μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία ενώ ανά πάσα στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό έχει τη δυνατότητα να τις κάνει οκτώ.

Το συνολικό ποσό για τα έξι πρώτα πλοία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά κάτω από το μπάτζετ των 5 δις και κατά συνέπεια περισσεύουν και χρήματα για την συντήρηση και αναβάθμιση και των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα με πιο πιθανό σενάριο να αναβαθμιστούν μόνο οι δύο τελευταίες φρεγάτες ΨΑΡΑ και ΣΑΛΑΜΙΣ και οι υπόλοιπες δύο ΥΔΡΑ και ΣΠΕΤΣΑΙ να καλύπτουν ως έχουν ανάγκες για ορισμένα χρόνια.Στη συνέχεια και όταν κρίνει το ΓΕΝ μπορούν να καλύψουν άλλες ανάγκες και να χρησιμοποιηθούν σε άλλο ρόλο.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube