ΗΠΑ , Κίνα 7 Σεπτεμβρίου 2021

Η οικονομική επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα, πιο σημαντική από το θέμα της απασχόλησης στις ΗΠΑ

Η οικονομική επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα, πιο σημαντική από το θέμα της απασχόλησης στις ΗΠΑ

Η επιβράδυνση στην Κίνα είναι πιο ανησυχητική από το θέμα της απασχόλησης στις ΗΠΑ

Του Daniel Moss

Εάν μπορεί κανείς να απομακρύνει για λίγο το βλέμμα του από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και το τι σηματοδοτούν αυτά για την προοπτική μιας μελλοντικής μείωσης της νομισματικής τόνωσης από πλευράς της Federal Reserve, τα σημάδια από την Κίνα προσφέρουν μια εξίσου ανησυχητική οπτική για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Οι οικονομολόγοι σφίγγουν τα χέρια τους με αγωνία για την ισχνή αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, η οποία ήταν ασθενέστερη ακόμη και από την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη. Μια μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς Fed είναι απίθανο να ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα. Προς το τέλος του έτους ίσως κάτι τέτοιο να είναι πιο πιθανό.

H PBOC… κάθε άλλο παρά συσφίγγει

Στο Πεκίνο, η απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους αξιωματούχους: η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα Κίνας (PBOC) πέρασε τις τελευταίες ημέρες ενισχύοντας τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύθηκε για καλύτερη χρήση των ομολόγων των τοπικών κυβερνήσεων ανά τη χώρα.

Οι αρχές στέλνουν σήμα πιθανής περαιτέρω περικοπή του ελάχιστου υποχρεωτικού αποθεματικού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά και τη μείωση του Ιουλίου. Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν ανησυχία ότι η ανάπτυξη αποθερμαίνεται με ταχύ ρυθμό στη χώρα.

Πράγματι, η ανάκαμψη σε σχήμα V της Κίνας δείχνει όλο και λιγότερο “σφριγηλή”. Οι αρχές έχουν περάσει από τις ανησυχίες για μια πολύ ισχυρή οικονομική “αναζωπύρωση” σε μια προσπάθεια να βάλουν “πάτωμα” κάτω από μια νέα επιβράδυνση.

Για τις κεντρικές τράπεζες που έχουν αρχίσει να προχωρούν σε σύσφιγξη, όπως εκείνες της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας και όσους είχαν παροτρύνει τη Fed να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, η στροφή στην PBOC αποτελούν λόγο η πορεία από εδώ και πέρα να διεξάγεται με μεγάλη προσοχή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της οποίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντώνται αυτήν την εβδομάδα, θα ήταν μάλλον ασυλλόγιστο να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης μέτρων τόνωσης σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον.

Η επιστροφή σε μέσο επίπεδο ανάπτυξης

Οι πιστώσεις στην Κίνα επεκτάθηκαν τον Ιούλιο με τον πιο αργό ρυθμό από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ένα ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα της Covid-19, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει περιορίσει και ελέγξει, έχει πλήξει τις λιανικές πωλήσεις.

Τα νέα μέτρα περιορισμού του Πεκίνου για τη ρύπανση και την αγορά ακινήτων επιβαρύνουν τη βιομηχανική παραγωγή. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων απογοήτευσαν. Ένας βασικός δείκτης της υγείας του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε τον Αύγουστο. Όλα αυτά απέχουν πολύ από την ανάπτυξη-ρεκόρ η οποία καταγραφόταν τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι αριθμοί της Κίνας δεν κολακεύονται πλέον από τη σύγκρισή τους με τους αντίστοιχους περσινούς. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί λίγο λιγότερο από 6% το γ’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, ρυθμός ουσιαστικά ίδιος με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, λίγο πριν “χτυπήσει” η πανδημία. Η Κίνα τότε βρισκόταν εν μέσω μιας επιβράδυνσης μακράς πνοής και, καθώς τα εύκολα κέρδη μετά την πανδημία μειώνονται, η οικονομία επιστρέφει σε αυτή τη “μέτρια” κατάσταση.

Το Πεκίνο είναι απίθανο να αφήσει την οικονομία του να αδυνατίσει υπερβολικά πολύ και τα τελευταία μέτρα είναι πιθανότατα στο πλαίσιο της διαχείρισης του σχετικού κινδύνου. Η Κίνα δεν έριξε τόση δημοσιονομική ή νομισματική ισχύ πυρός ενάντια στην πανδημία όσο οι ΗΠΑ – η χαλάρωση των ηνίων δεν γίνεται έτσι από τη θέση μιας ήδη εξαιρετικά χαλαρωμένης πολιτικής.

Η ανάγκη συμβιβασμού

Νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν η ανάκαμψη δημιούργησε έναν καταιγιστικό ρυθμό επέκτασης, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν ξανά για το χρέος και τις οικονομικές ανισορροπίες, όπως ακριβώς και την περίοδο πριν το ξέσπασμα του Covid. Τώρα το σκηνικό είναι πιο ζοφερό. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος – και η ίδια η Κίνα – πρέπει να αρχίσουν να νιώθουν άνετα με μία πιο “μέσου” επιπέδου απόδοση και όχι με τη διψήφιων ποσοστών ανάπτυξη των αρχών της δεκαετίας του 2000.

Η Fed δεν θέλει να μιλά πολύ εμφατικά για το πώς οι άλλες οικονομίες επηρεάζουν τις συζητήσεις στο εσωτερικό της και τις αποφάσεις της, ωστόσο οι αξιωματούχοι της σίγουρα θα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους την αδυναμία της Κίνας, με φόντο το σοκ γύρω από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής.

Οι συνθήκες δεν είναι τόσο έντονα ανησυχητικές στην Ασία, μέρος του πλανήτη το οποίο απολαμβάνει υπερθετικά αναπτυξιακά μεγέθη εδώ και δεκαετίες. Η Fed έχει καλούς λόγους, τόσο τοπικούς όσο και παγκόσμιους, να κινηθεί αργά και εξαιρετικά προσεκτικά.

Πηγή: BloombergOpinion

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube