Weather Icon
Περιβάλλον , Τουρκία 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η λίμνη Βαν εκπέμπει SOS! Η μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας απειλείται με εξαφάνιση (ΦΩΤΟ)

Η λίμνη Βαν εκπέμπει SOS! Η μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας απειλείται με εξαφάνιση (ΦΩΤΟ)

Τουρκία: Η μεγαλύτερη λίμνη απειλείται με εξαφάνιση στην Τουρκία. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Βαν έχει μειωθεί ανησυχητικά.

Αρκετές μεγάλες λίμνες στην Κεντρική Ανατολία κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με την ακτογραμμή της μεγαλύτερης λίμνης της Τουρκίας να υποχωρεί σταθερά καθώς οι βροχοπτώσεις δεν επαρκούν για να διατηρήσουν τα επίπεδα στάθμης του νερού.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, η στάθμη του νερού στη λίμνη Βαν, που γνώρισε την πιο ξηρή περίοδο των τελευταίων ετών σύμφωνα με τις εκθέσεις θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων του Ιουλίου της Μετεωρολογικής Διοίκησης, έχει μειωθεί ανησυχητικά.

Οι μικροβιαλίτες, ψηλοί βραχώδεις σχηματισμοί που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω, εμφανίστηκαν στην λίμνη, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες και φιλοξενεί ένα πλούσιο οικοσύστημα μετά την υποχώρηση της ακτογραμμής.

Έπειτα απο αυτοψία στην περιοχή Çelebibağ της ανατολικής επαρχίας Van, όπου το βάθος του νερού είναι μικρότερο από τις άλλες ακτές της λίμνης, ο Mustafa Akkuş, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Yüzüncü Yıl, είπε ότι η υποχώρηση στην περιοχή ξεπέρασε το 1 χιλιόμετρο.

Σημειώνοντας ότι υπήρξε μείωση κατά περίπου τρία μέτρα στην περιοχή Çelebibağ, ο Akkuş δήλωσε ότι είναι η μεγαλύτερη μαζική ύφεση που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή τα τελευταία 80 χρόνια, επικαλούμενος τις παρατηρήσεις των ντόπιων.

«Η στάθμη ελαττώνεται μέσω της εξάτμισης του νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ αυξάνεται το χειμώνα. Έτσι η στάθμη μειώνεται με την υψηλή ξηρασία του καλοκαιριού και ανεβαίνει τις χρονιές με έντονη βροχόπτωση», αναφέρει ο επιστήμονας.

Η λίμνη αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η ετήσια βροχόπτωση μπορεί να μην διατηρήσει πλέον τα επίπεδα της λεκάνης λόγω των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον κύκλο του νερού.

«Επί του παρόντος, στη λίμνη Βαν η εξάτμιση των υδάτων είναι σχεδόν τριπλάσια της βροχόπτωσης. Το τριπλάσιο του νερού που εισέρχεται στη λίμνη εξαφανίζεται με τις παρούσες συνθήκες », σημείωσε ο Akkuş, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του σχετικά με την ανησυχητική κατάσταση της μεγαλύτερης λίμνης της χώρας.

Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στη λίμνη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο εάν συνεχιστεί αυτή η τάση.

Η περιοχή της λίμνης Βαν κατοικούνταν από Αρμένιους, ενώ η λίμνη ήταν το κέντρο του Βασιλείου του Ουραρτού από τα μέσα περίπου του 9ου αιώνα, στη συνέχεια της Σατραπίας της Αρμενίας, του Βασιλείου της Μεγάλης Αρμενίας και του Αρμενικού Βασιλείου του Βασπουρακάν. Μαζί με τη λίμνη Sevan στη σημερινή Αρμενία και τη λίμνη Urmia στο σημερινό Ιράν, η Βαν ήταν μία από τις τρεις μεγάλες λίμνες του Αρμενικού Βασιλείου.Επίσης σημειώνεται ότι τη δεκαετία του ’30, στην περιοχή της λίμνης Βαν μεταφέρθηκαν δύο χωριά εξισλαμισμένων ελληνόφωνων.

Οι λίμνες της Τουρκίας και άλλοι σημαντικοί υδάτινοι πόροι τείνουν να μειώνονται ή και να εξαφανίζονται τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Μία από τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις είναι ότι η λίμνη Ακσεχίρ, μια τεκτονική λίμνη γλυκού νερού στη νοτιοδυτική επαρχία Κόνυα της Τουρκίας, έχει σχεδόν στεγνώσει λόγω των ετών χαμηλών βροχοπτώσεων και της κατάχρησης του νερού της για γεωργικούς σκοπούς.

Η κατάσταση δεν περιορίζεται στη λίμνη Ακσεχίρ. Η παράνομη άρδευση είναι βασική αιτία αποξήρανσης άλλων λιμνών στην πεδιάδα του Κόνυα, γνωστή ως το καλάθι της χώρας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube