Weather Icon

Η «κυριαρχική ισότητα» είναι βιασμός της δημοκρατίας

Η «κυριαρχική ισότητα» είναι βιασμός της δημοκρατίας

Έμφαση στην «κυριαρχική ισότητα» δίνει ο Τατάρ

Πανίκος Παναγιώτου   

Έμφαση στο ζήτημα της «κυριαρχικής ισότητας» φαίνεται ότι έδωσε ο κατοχικός ηγέτης, κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το Σάββατο. Ο κ. Τατάρ συνοδευόταν από τον «ειδικό αντιπρόσωπό» του, Εργκιούν Ολγκούν, τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Οσμάν Ερτούγ. Σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι εξέφρασε εκ νέου τις απόψεις του για το Κυπριακό. 

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι «ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον Ερσίν Τατάρ, αρχηγό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο ΓΓ και ο κ. Τατάρ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το Κυπριακό». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρά τις διακηρυγμένες θέσεις του κ. Τατάρ, που, περιορίζουν σχεδόν εντελώς την πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών, εντούτοις κατά τη σημερινή άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος εργασίας, ο κ. Γκουτέρες ενδεχομένως να επιδιώξει να συγκεράσει τις θέσεις των δύο πλευρών. Άλλωστε, όπως είχε σημειώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή τους, ο ΓΓ μετέφερε κάποιες ιδέες για το πως θα μπορούσε να υποβοηθήσει την προσπάθεια για έναρξη διαλόγου.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, την Παρασκευή το βράδυ, τόνισε ενδεικτικά: «Δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις ούτε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς στο Κυπριακό», διαβεβαιώνοντας τους ομογενείς ότι δεν θα παρεκκλίνει από αρχές και αξίες και δεν θα αποδεχθεί την «όποια λύση, που δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και κυρίως ανεξαρτησία».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο το Σάββατο, στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού. Συνεπώς, μετά τις επεξηγήσεις, αν θέλετε, την απολογία του Σεβασμιότατου, θεωρώ ότι το θέμα έληξε».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube