Weather Icon

Η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μια νέα μάχη για το περιουσιακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μια νέα μάχη για το περιουσιακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Κρίσιμη μάχη της Κύπρου για το περιουσιακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει νέα μάχη για περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ εκτοπισμένων στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η Τουρκία ζητά το κλείσιμο υποθέσεων

Νικολέττα Κουρούσιη   

Νέα μάχη, όσον αφορά στα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ εκτοπισμένων, αναμένεται να δώσει σε λίγες μέρες, η Κυπριακή Δημοκρατία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ώρα που η Τουρκία ζητά το κλείσιμο υποθέσεων.

Ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών στις 14-16 Σεπτεμβρίου, όπου θα εξεταστούν τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και στην ομάδα προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη», η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε υπομνήματα, τα οποία κυκλοφόρησαν σήμερα ως επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η Κυπριακή Δημοκρατία στο υπόμνημα, το οποίο αφορά την Τέταρτη Διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας»,  αναφέρει ότι είναι καθοριστικής σημασίας η επίδειξη αποτελεσματικότητας από την Επιτροπή Υπουργών, προκειμένου να δοθεί ένας τέλος στις προκλητικές παραβιάσεις των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων από την Τουρκία.

Επιπρόσθετα η ΚΔ ζητά μεταξύ άλλων από την Επιτροπή Υπουργών:

– να εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για το γεγονός ότι η Τουρκία παραμελεί εδώ και χρόνια να εκπληρώσει την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή της να πληρώσει τα ποσά που επιδικάζονται, μέσα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 12ης Μαΐου 2014.

– να υιοθετήσει ενδιάμεσο ψήφισμα, το οποίο να απαιτεί από τις τουρκικές Αρχές να εκτελέσουν χωρίς καθυστέρηση την απόφαση του Δικαστηρίου σε όλες αυτές τις υποθέσεις.

– να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η μεταβίβαση ή η κατασκευή σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές, χωρίς τη συναίνεση των νόμιμων ιδιοκτητών, συνιστά συνεχιζόμενη παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και να καλέσει την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει τέτοιου είδους μεταβιβάσεις ή κατασκευές.

– να καλέσει για άμεση διακοπή της ενθάρρυνσης ή προώθησης της παράνομης πώλησης ή/και εκμετάλλευσης των Ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών,

-όπως επίσης και να παρέχει στοιχεία για τις πηγές χρηματοδότησης της λεγόμενης Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, τον χρόνο που χρειάζεται για να αποφανθεί και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να υπολογίσει την αξία των περιουσιών.

Την ίδια ώρα στο υπόμνημα, που αφορά τις υποθέσεις των προσφυγών της ομάδας «Ξενίδη – Αρέστη», η ΚΔ καλεί την Επιτροπή Υπουργών να εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της Τουρκίας για αποζημιώσεις, καθώς και να ετοιμάσει εσωτερικό Ψήφισμα προς υιοθέτηση από την επόμενη εξέταση των Υπουργών, βάσει του οποίου θα απαιτείται από την Τουρκία να εκπληρώσει χωρίς καθυστέρηση την σχετική απόφαση του Δικαστηρίου για καταβολή αποζημιώσεων. Ζητά ακόμη μεταξύ άλλων από την Επιτροπή  να καλέσει την Τουρκία, οπώς επανεξετάσει κατά την επόμενη ευκαιρία  το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στην ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη –Αρέστη».

Σημειώνεται ακόμη ότι στις 6 Σεπτεμβρίου επιστολή στάληκε στην Επιτροπή Υπουργών και από πλευράς εκπροσώπου της Τιτίνας Λοιζίδου, με την οποία ουσιαστικά ζητείται η συνέχιση της εξέτασης της υπόθεσής της, καθώς και η καταβολή επιπρόσθετων αποζημιώσεων από πλευράς Τουρκίας, υπό το Άρθρο 32, για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της κατά τα έτη 1987 – 1990. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου, οι διεκδικητές των αποζημιώσεων για απώλεια χρήσης των περιουσιών τους προχώρησαν σε καταγγελία, ενώπιον της Επιτροπής, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ζητά κλείσιμο υποθέσεων η Τουρκία 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απέστειλε προ ολίγων μηνών υπόμνημα στο Στρασβούργο, για τα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ εκτοπισμένων, ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίουμ στο οποίο επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου, αναφέροντας  πως «αναμένεται ότι μια απόφαση που θα δίνει οδηγίες στη Γραμματεία να προετοιμάσει ένα Τελικό Ψήφισμα για κλείσιμο θα υιοθετηθεί τελικά» κατά την επικείμενη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται επίσης τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν Τελικά Ψηφίσματα, που θα περιέχουν την «κατάλληλη φρασεολογία», ώστε να κλείσουν και οι υποθέσεις «Αλεξάνδρου» και «Τύμβιος», της ομάδας προσφυγών «Ξενίδη-Αρέστη».

Για τις υπόλοιπες υποθέσεις της ομάδας προσφυγών, το τουρκικό υπόμνημα παρέπεμψε τους αιτητές στην προσφορά εκ μέρους της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας», σε περίπτωση που, όπως ανέφερε , θέλουν να εξασκήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση πριν από τη λύση του Κυπριακού, συμπληρώνοντας ότι θα τους καταβληθούν και αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης βάσει των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ζήτησε τέλος από την Επιτροπή Υπουργών να αποφανθεί τον Σεπτέμβριο ότι είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται στο ψευδοκράτος για να αποφευχθούν πιθανά φαινόμενα παράνομης πώλησης ή εκμετάλλευσης περιουσιών που ανήκουν σε Ε/κ εκτοπισμένους.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube