Weather Icon
Ιστορία 8 Σεπτεμβρίου 2021

Η δράση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η δράση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

8 Σεπτεμβρίου 1918
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Επιχείρηση της Ναυτικής Αεροπορίας με στόχο το αεροδρόμιο του Ναγαρά. Η Βρετανική Διοίκηση αποφάσισε την επιχείρηση γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι επτά γερμανικά αεροπλάνα μεταφέρθηκαν σε αυτό το αεροδρόμιο.

Γράφει ο Παναγιώτης Γέροντας

Ο Πλωτάρχης Α. Μωραϊτίνης έστειλε δύο αεροσκάφη τύπου Φαρμαν να εξακριβώσουν την πληροφορία και να βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο και τα οχυρά. Το πρώτο αεροσκάφος όμως με χειριστή τον Φράγκου και παρατηρητή τον Τσιριγώτη λόγω μηχανικής βλάβης έπεσε στη θάλασσα και οι Έλληνες αεροπόροι συνελήφθησαν από τους Τούρκους, οι οποίοι τους μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη και τους καταδίκασαν σε θάνατο.

Οι δύο αεροπόροι όμως γλίτωσαν την ποινή διότι είχε γίνει ανακωχή. Το δεύτερο αεροσκάφος έπληξε κανονικά τον στόχο ρίχνοντας εναντίον του 3 εκρηκτικές βόμβες. Το ελληνικό αεροσκάφος διέφυγε τα αντιαεροπορικά πυρά και επέστρεψε στη βάση του.

Μέχρι το 1930 δεν υπάρχει Πολεμική Αεροπορία, υπάρχουν η Στρατιωτική και η Ναυτική Αεροπορία. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (και αργότερα στην Μικρασιατική Εκστρατεία), οι Αεροπόροι του Ναυτικού γράφουν λαμπρές σελίδες δόξας.

Διαβάστε τη  συνέχεια στο geopolitics.iisca.eu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube