REAL TIME |

Weather Icon

Η «απάντηση» της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: «Μαρκάρει» με Navtex το Καστελόριζο

Η «απάντηση» της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: «Μαρκάρει» με Navtex το Καστελόριζο

Επανήλθε στην τακτική έντασης και προκλήσεων η Τουρκία, μία ημέρα μετά την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Με NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύει περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο και εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η ναυτική οδηγία, στη συγκεκριμένη περιοχή θα πραγματοποιήσει έρευνες το σκάφος YUNUS-Sμέχρι και τις 9 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στην ίδια περιοχή θα κινείται και το ερευνητικό σκάφος «Bilim-2», για το οποίο έχει δεσμευτεί μεγαλύτερη περιοχή. Η Κύπρος αντέδρασε στην εν λόγω Navtex με την έκδοση δικής της Navtex.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, με γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «τo τoυρκικό ναυτικό, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” και κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό και συμβάλλει στην περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη».

Εκνευρισμένη η Τουρκία – Τι γράφουν τα ΜΜΕ για την ελληνογαλλική συμφωνία

Ο εκνευρισμός της Αγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι από χθες έκδηλος, με τα τουρκικά ΜΜΕ να «βλέπουν» την… Τουρκία πίσω από την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται αναλυτικά στις υψηλές δυνατότητες των φρεγατών Belharra, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους, και χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.  «Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν υπολογισμούς για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η εφημερίδα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να κυριαρχήσουν.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει για το αμυντικό σύμφωνο ότι η «Ελλάδα και Γαλλία επιχειρούν ένωση δυνάμεων» σχολιάζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας». 

Η Yeni Safak κάνει λόγο για «γκάζια στο ‘Μήτσο’ απ’ τον Μακρόν» σχολιάζοντας την ώθηση των Γάλλων στην Ελλάδα. «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών, αλλά αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού.

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT σχολιάζει πως η Ελλάδα επιταχύνει στην κούρσα των εξοπλισμών με τις υπογραφές που βάζει ο Μητσοτάκης να δείχνουν πως η χώρα μας κάνει σοβαρά βήματα για εξοπλισμούς, αγορά φρεγατών, μαχητικά, αντιστατικά όπλα, εκσυγχρονισμός F-16, τορπίλες για τα υποβρύχια.

To A Haber μεταδίδει πως «Η Ελλάδα έχει μια βασική αντανάκλαση για αυτοάμυνα. Όμως υπάρχει και μια αλήθεια, ότι δεν έχει μια τάση και στόχο να επιτεθεί στην Τουρκία. Όμως, ειλικρινά, είναι σωστό που μας φοβούνται».

Επίσης, η εθνικιστική εφημερίδα Haber Turk επισημαίνει ότι «Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δίνοντας αγώνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πήρε μια θέση στην καρδιά της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube