Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ , Κίνα 24 Σεπτεμβρίου 2021

Η ”Απάντηση” της Κίνας στην Συμφωνία AUKUS Μέσω Oπλοποίησης των Σπάνιων Γαιών και η Ελλάδα

Η ”Απάντηση” της Κίνας στην Συμφωνία AUKUS Μέσω Oπλοποίησης των Σπάνιων Γαιών και η Ελλάδα
Χωριανόπουλος Άγγελος
Στον ”Επίπεδο Κόσμο” στον οποίο ζούμε τα snowball effects αποτελούν κανόνα της γεωπολιτικής ανακατανομής της ισχύος και όχι μία εξαίρεση. Καλό είναι να εξεταστεί αυτή η είδηση καθώς η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να οδηγηθεί σε αγορά Καταδρομικών Ticonderoga (στο μέλλον ίσως και F-35) τα οποία (θέλοντας και μη) θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό/αντικατάσταση ορισμένων ευαίσθητων τεχνολογιών.
Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα της παρακάτω είδησης αξίζει να επισημάνουμε πως οι σπάνιες γαίες – που ονομάζονται «βιομηχανικός χρυσός» – είναι μια ομάδα χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται εντός πάσης φύσεως τεχνολογιών αιχμής (επεξεργαστές iPhone, Ενεργά Ραντάρ, λογισμικά κατευθυνόμενων πυραύλων) και καθορίζουν εν πολλοίς την αποτελεσματική απόδοση των συστημάτων που διαμορφώνουν το πρακτικό επίπεδο του ”γεω-επιχειρηματικού πολέμου”. Η Κίνα πρωτοστατεί στον τομέα των σπάνιων γαιών όσον αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής και διύλισης. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η Κίνα αντιπροσώπευε το 58 % της παραγωγής σπάνιων γαιών παγκοσμίως το 2020.
Προ 4ων ετών βρισκόταν στο 90% όμως οι ΗΠΑ και Αυστραλία μείωσαν το χάσμα. Σκοπός της παρακάτω κίνησης από μεριάς Πεκίνου είναι η μείωση της μερικής ισχύος των δύο αυτών κρατών στον τομέα των σπάνιων γαιών και η ”απάντηση” στο εξοπλιστικό σκέλος της συμφωνίας AUKUS, η οποία προκειμένου να επιτευχθεί θα χρειαστεί την λήψη και οπλοποίηση σπάνιων γαιών για εφαρμογή στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.
Οι εταιρείες εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς και οπλοποίησης Σπάνιων Γαιών της Κίνας οργανώνουν μία ολισθική αναδιάρθρωση του τομέα διοίκησης και εφοδιασμού Σπάνιων Γαιών. Ο Ma Jingjing σε ανάλυσή του δήλωσε πως έμμεσος πλην σαφής στόχος της ”αναδιοργάνωσης” των εταιρειών είναι η μείωση της εξάρτησής τους από ”ξένες οικονομικές δυνάμεις”, η δημιουργία ευνοϊκότερου νομικού μοντέλου λειτουργίας των εταιρειών αλλά και η αποφυγή αμερικανικών κυρώσεων περί ”πρόκλησης περιβαλλοντικών καταστροφών”.
Η China Minerals Rare Earth Co Ltd δήλωσε την Πέμπτη ότι η μητρική της China Minerals Corp, η Aluminium Corp της Κίνας και η διοίκηση του Ganzhou που εδρεύει στην επαρχία Jiangxi της Ανατολικής Κίνας, σχεδιάζουν μια στρατηγική αναδιάρθρωση περιουσιακών στοιχείων των εκτάσεων εξόρυξης σπάνιων γαιών. “Το σχετικό σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και χρειάζεται έγκριση από τις αρμόδιες αρχές”, ανέφερε ο Ma Jingjing.
Οι δύο όμιλοι είναι μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων “Big Six” που κυριαρχούν στην βιομηχανία της Κίνας ενώ το Ganzhou είναι ένας σημαντικός κόμβος άντλησης και οπλοποίησης πόρων σπάνιων γαιών όπου εδρεύει η εταιρεία Big Six South China Rare Earth Group Co. Τα τρία μέρη που προαναφέρθηκαν κατέχουν ποσόστωση εξόρυξης για ΄΄μέτρια” και ”βαριά” σπάνια μέταλλα 9.870 τόνων συνολικά, αντιπροσωπεύοντας το 85,9% της πρώτης παρτίδας ποσοστώσεων που καθορίστηκε για το 2021. Αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ σημαίνει ότι η αναδιάρθρωσή τους θα δημιουργήσει έναν Υπερ-Όμιλο με τεράστια γεωοικονομική ισχύ η οποία δύναται να πολιτικοποιηθεί από το κινεζικό κράτος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube