Weather Icon
Τουρκία 8 Σεπτεμβρίου 2021

Γίνεται όλο και “καλύτερο” – Φίλος του Ερντογάν ο μεταφορέας του 1,3 τόνου κοκαΐνης στην Τουρκία

Γίνεται όλο και “καλύτερο” – Φίλος του Ερντογάν ο μεταφορέας του 1,3 τόνου κοκαΐνης στην Τουρκία

Βράζει η Τουρκία από την εμπλοκή του ονόματος του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης

Ο συγκυβερνήτης ενός αεροσκάφους στο οποίο κατασχέθηκαν 1,3 τόνοι κοκαΐνης τον Αύγουστο είπε ότι το αεροσκάφος ανήκει στον Ethem Sancak, έναν επιχειρηματία που συνεργάζεται στενά με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αναφέρει η εφημερίδα Birgün στις 6 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα αργότερα, η αντιπολίτευση του CHP υπέβαλε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ζητώντας να μάθει εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί.

Το αντιπολιτευτικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υπέβαλε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, που ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το κατά πόσο τουρκικό αεροσκάφος στο οποίο μεταφέρονταν 1,3 τόνοι κοκαΐνης τον Αύγουστο, ανήκει σε έναν επιχειρηματία που είναι γνωστό ότι έχει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Το τζετ στο οποίο κατασχέθηκαν περίπου 1,5 τόνοι ναρκωτικών στη Βραζιλία, ανήκει στον Ethem Sancak; Εάν αναλύσουμε τα δεδομένα των πτήσεων του αεροπλάνου για το διάστημα των τελευταίων 10 χρόνων, ποιοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το αεροπλάνο,  ποιες ημερομηνίες και πού;», ρώτησε ο βουλευτής του CHP, Alpay Antmen, στις κοινοβουλευτικές του ερωτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών, Süleyman Soylu και στον υπουργό Μεταφορών Adil Karaismailoğlu, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις υποβλήθηκαν έπειτα από δημοσίευμα της καθημερινής Birgün στις 6 Σεπτεμβρίου, το οποίο  ανέφερε ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους δήλωσε ότι ο Ethem Sancak ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης του αεροσκάφους.

Το ιδιωτικό τζετ (TC-GVA) πιάστηκε στη Βραζιλία με 24 βαλίτσες που μετέφεραν 1,3 τόνους κοκαΐνης. Ανήκει στην επενδυτική εταιρεία Affan Yatırım Holding A.Ş  μέσω της θυγατρικής της, ACM Air.

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι η Çiğdem Κanzkan, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στις εκλογές του 2018, ανέφερε η εφημερίδα Birgün στην έκθεσή της.

Η οικογένεια της Özkan είναι γνωστό ότι συνεργάζεται στενά με τον επιχειρηματία Sancak, ο οποίος συνεργάζεται με τον Ερντογάν για την «ομαλή» λειτουργία αρκετών εταιρειών, οι οποίες είναι γνωστό ότι έλαβαν προσοδοφόρες συμφωνίες από την κυβέρνηση.

Αν και η Affan Holding είχε προηγουμένως πει ότι τα κατασχεθέντα ναρκωτικά «δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία και το προσωπικό μας», η μαρτυρία του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους έρχεται σε αντίθεση με αυτή τη δήλωση.

«Η ίδια εταιρεία μετέφερε επίσης την οικογένεια Barzani με ναρκωτικά, όταν απέφυγαν τη σύλληψη την τελευταία στιγμή. Εκδόθηκε παράνομη άδεια για τον πιλότο Βεντάτ Ντεμίρ. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Ethem Sancak », ανέφερε ο συγκυβερνήτης στην εφημερίδα Birgün.

«Είναι αδύνατο για έναν πιλότο να μην γνωρίζει τι μεταφέρεται στο αεροπλάνο που πετάει. Ένας πιλότος γνωρίζει κάθε γραμμάριο και λεπτομέρεια, επειδή τα στοιχεία αυτά είναι αλληλένδετα με τους υπολογισμούς καυσίμων που πρέπει να κάνει ο κυβερνήτης», συμπλήρωσε ο συγκυβερνήτης.

Λίγο μετά τον εντοπισμό των ναρκωτικών, οι αρχές της Βραζιλίας συνέλαβαν τον αρχηγό πιλότο Ντεμίρ, μαζί με έναν Ισπανό υπήκοο στον οποίο ανήκαν οι βαλίτσες.

Οι βραζιλιάνικες αρχές δήλωσαν ότι έχουν αποδείξεις ότι ο Ντεμίρ γνώριζε ότι υπήρχε φορτίο κοκαΐνης  στο αεροσκάφος.

Μετάφραση:Νίκος Χριστοφορίδης

Πηγή: duvaR English

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube